Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Café bombón

Café bombón

Tym razem kawa z hiszpańskim rodowodem. A właściwie trochę kawa, a trochę deser. Jest bardzo słodka, bardzo mocna i od razu stawia na nogi.

Składniki na 1 porcję:

  • Mleko skondensowane słodzone - 15g
  • Espresso - 30ml
  • Ewentualnie trochę ubitej pianki mlecznej

Café bombón warto podać w przezroczystych naczyniach, bo wygląda bardzo efektownie.
Na dno szklanki dajemy mleko skondensowane słodzone. Nalewamy espresso - powoli, najlepiej po łyżce, aby zachować warstwy. Górę można udekorować odrobiną mlecznej pianki, ale nie jest to konieczne. Gotowe!
Kawę przed wypiciem mieszamy.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty