Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Orkiszowe naleśniki z hummusem i jajkiem

Orkiszowe naleśniki z hummusem i jajkiem

Kolorowe i pożywne danie, idealne na śniadanie lub obiad. Naleśniki z dodatkiem mąki orkiszowej, hummus, jajko i dużo warzyw - dają dużo energii i zachwycają smakiem. 

Składniki na 2 porcje:

Naleśniki (4 duże):
  • Mąka orkiszowa razowa- 60g
  • Mąka pszenna - 60g
  • Mleko - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Woda - 100ml
  • Sól - szczypta
  • Olej- odrobina na patelnię
Dodatki:
  • Hummus - 150g
  • Ogórek zielony - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 2 garście
  • Jajka - 2-4 szt
  • Olej - odrobina do smażenia
  • Sól, pieprz, słodka papryka mielona

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajko i sól. Odstawiamy na 5 minut. Smażymy na natłuszczonej patelni naleśniki. Z tej porcji powinny wyjść 4 duże.

Gotowe naleśniki smarujemy hummusem (ja użyłam paprykowego). Na połowie układamy plasterki ogórka. Składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół.

Jajka wbijamy na natłuszczoną patelnię. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną. Smażymy na małym ogniu, aż białko całkowicie się zetnie. Żółtko powinno zostać płynne.

Na naleśnikach układamy jajka, obok kładziemy pomidorki koktajlowe.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty