Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Orkiszowe naleśniki z hummusem i jajkiem

Orkiszowe naleśniki z hummusem i jajkiem

Kolorowe i pożywne danie, idealne na śniadanie lub obiad. Naleśniki z dodatkiem mąki orkiszowej, hummus, jajko i dużo warzyw - dają dużo energii i zachwycają smakiem. 

Składniki na 2 porcje:

Naleśniki (4 duże):
  • Mąka orkiszowa razowa- 60g
  • Mąka pszenna - 60g
  • Mleko - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Woda - 100ml
  • Sól - szczypta
  • Olej- odrobina na patelnię
Dodatki:
  • Hummus - 150g
  • Ogórek zielony - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 2 garście
  • Jajka - 2-4 szt
  • Olej - odrobina do smażenia
  • Sól, pieprz, słodka papryka mielona

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajko i sól. Odstawiamy na 5 minut. Smażymy na natłuszczonej patelni naleśniki. Z tej porcji powinny wyjść 4 duże.

Gotowe naleśniki smarujemy hummusem (ja użyłam paprykowego). Na połowie układamy plasterki ogórka. Składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół.

Jajka wbijamy na natłuszczoną patelnię. Posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką mieloną. Smażymy na małym ogniu, aż białko całkowicie się zetnie. Żółtko powinno zostać płynne.

Na naleśnikach układamy jajka, obok kładziemy pomidorki koktajlowe.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty