Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Domowy pudding białkowy

Domowy pudding białkowy

Puddingi białkowe są ostatnio bardzo popularną przekąską. Niestety mają dość wysokie ceny. Można zrobić jednak wersję domową - równie pyszną i bardzo tanią.

Składniki na 2 porcje:

  • Mleko - 400ml
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Odżywka białkowa smakowa (u mnie wanilia) - 60g

W połowie mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Drugą połowę mleka gotujemy. Dodajemy mleko z budyniem, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy odżywkę białkową. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie powstały grudki - najlepiej użyć do tego trzepaczki.
Budyń można zjeść na ciepło, ale ja wolę wersję zimną - po nocy w lodówce pudding smakuje dużo lepiej. Można go od razu spakować do pudełka i rano zabrać do pracy. Pudding możemy jeść z dowolnymi dodatkami - kakao, owocami lub łyżką dżemu.
U mnie na zdjęciu jest wersja z malinami i kremem z deseru z poprzedniego dnia ;) 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty