Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rolady wołowe w sosie grzybowym

Rolady wołowe w sosie grzybowym

Mięciutkie rolady w gęstym, intensywnym i bardzo kremowym sosie grzybowym. Nadziałam je boczkiem, cebulą i musztardą francuską, co nadało soczystości, koloru i wyjątkowego aromatu.

Składniki:

Rolady:
  • Wołowina na rolady - 3 plastry (najlepiej mięso z udźca)
  • Musztarda francuska - 3 łyżeczki
  • Cebula - 1 mała
  • Boczek surowy - 3 kawałki (u mnie około 80g)
  • Pieprz, papryka wędzona
Sos:
  • Bulion - 200ml
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Grzyby suszone - 25g
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Papryka słodka i ostra mielona - do smaku
  • Mascarpone - 2 łyżki
  • Tymianem suszony - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (opcjonalnie)

Mięso na rolady rozbijamy cienko. W niektórych masarniach można zamówić rozbicie mięsa przy zakupie i właśnie z tej opcji skorzystałam.
Rolady smarujemy musztardą francuską i oprószamy pieprzem. Na jednym końcu układamy po kawałku boczku (można go pokroić na mniejsze kawałki), ćwiartkę małej cebuli, odrobinę wędzonej papryki mielonej.
Roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami.

Rolady wołowe w sosie grzybowym


Grzyby suszone płuczemy, można je zalać na 10 minut i po tym czasie odcedzić.
Na maśle klarowanym przesmażamy rolady ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Zalewamy bulionem, dodajemy grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Z solę delikatnie - sos zgęstnieje i będzie bardzo intensywny, więc trzeba uważać, aby nie przesolić.
Rolady dusimy przez 2 godziny pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Na końcu odkrywamy, dodajemy mascarpone i suszony tymianek. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby sos uzyskał idealną konsystencję. Opcjonalnie, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody.

Rolady podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty