Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Rolady wołowe w sosie grzybowym

Rolady wołowe w sosie grzybowym

Mięciutkie rolady w gęstym, intensywnym i bardzo kremowym sosie grzybowym. Nadziałam je boczkiem, cebulą i musztardą francuską, co nadało soczystości, koloru i wyjątkowego aromatu.

Składniki:

Rolady:
  • Wołowina na rolady - 3 plastry (najlepiej mięso z udźca)
  • Musztarda francuska - 3 łyżeczki
  • Cebula - 1 mała
  • Boczek surowy - 3 kawałki (u mnie około 80g)
  • Pieprz, papryka wędzona
Sos:
  • Bulion - 200ml
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Grzyby suszone - 25g
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Papryka słodka i ostra mielona - do smaku
  • Mascarpone - 2 łyżki
  • Tymianem suszony - 1 łyżeczka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (opcjonalnie)

Mięso na rolady rozbijamy cienko. W niektórych masarniach można zamówić rozbicie mięsa przy zakupie i właśnie z tej opcji skorzystałam.
Rolady smarujemy musztardą francuską i oprószamy pieprzem. Na jednym końcu układamy po kawałku boczku (można go pokroić na mniejsze kawałki), ćwiartkę małej cebuli, odrobinę wędzonej papryki mielonej.
Roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami.

Rolady wołowe w sosie grzybowym


Grzyby suszone płuczemy, można je zalać na 10 minut i po tym czasie odcedzić.
Na maśle klarowanym przesmażamy rolady ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Zalewamy bulionem, dodajemy grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Z solę delikatnie - sos zgęstnieje i będzie bardzo intensywny, więc trzeba uważać, aby nie przesolić.
Rolady dusimy przez 2 godziny pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Na końcu odkrywamy, dodajemy mascarpone i suszony tymianek. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby sos uzyskał idealną konsystencję. Opcjonalnie, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody.

Rolady podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty