Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Rolady wołowe w sosie grzybowym
Mięciutkie rolady w gęstym, intensywnym i bardzo kremowym sosie grzybowym. Nadziałam je boczkiem, cebulą i musztardą francuską, co nadało soczystości, koloru i wyjątkowego aromatu.
Składniki:
- Wołowina na rolady - 3 plastry (najlepiej mięso z udźca)
- Musztarda francuska - 3 łyżeczki
- Cebula - 1 mała
- Boczek surowy - 3 kawałki (u mnie około 80g)
- Pieprz, papryka wędzona
- Bulion - 200ml
- Masło klarowane - 1 łyżka
- Grzyby suszone - 25g
- Ziele angielskie - 4szt
- Liść laurowy - 3szt
- Pieprz i sól - do smaku
- Papryka słodka i ostra mielona - do smaku
- Mascarpone - 2 łyżki
- Tymianem suszony - 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (opcjonalnie)
Mięso na rolady rozbijamy cienko. W niektórych masarniach można zamówić rozbicie mięsa przy zakupie i właśnie z tej opcji skorzystałam.
Rolady smarujemy musztardą francuską i oprószamy pieprzem. Na jednym końcu układamy po kawałku boczku (można go pokroić na mniejsze kawałki), ćwiartkę małej cebuli, odrobinę wędzonej papryki mielonej.
Roladki zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Grzyby suszone płuczemy, można je zalać na 10 minut i po tym czasie odcedzić.
Na maśle klarowanym przesmażamy rolady ze wszystkich stron, aż lekko się zarumienią. Zalewamy bulionem, dodajemy grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę. Z solę delikatnie - sos zgęstnieje i będzie bardzo intensywny, więc trzeba uważać, aby nie przesolić.
Rolady dusimy przez 2 godziny pod przykryciem, na małym ogniu, co jakiś czas obracając. Na końcu odkrywamy, dodajemy mascarpone i suszony tymianek. Gotujemy jeszcze kilka minut, aby sos uzyskał idealną konsystencję. Opcjonalnie, można zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w połowie szklanki wody.
Rolady podałam z kaszą gryczaną i buraczkami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz