Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną
Moja ukochana wersja krokietów - z mięsem z rosołu i domową kiszoną kapustą. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Składniki:
- Mąka pszenna - 250g
- Mleko - 250ml
- Woda - 250ml
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Olej - trochę na patelnię do smażenia
- Mięso z rosołu - 300g (waga obranego mięsa - u mnie szponder i kurczak)
- Cebula - 2szt
- Kapusta kiszona - 250g
- Pieprz do smaku
- Papryka słodka i ostra - do smaku
- Odrobina oleju do smażenia
- Jajko - 1szt
- Mąka i bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Ciasto warto zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub wody.
Patelnię smarujemy olejem. Na niedużym ogniu smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Odstawiamy do ostudzenia.
Farsz.
Do farszu użyłam kawałka szpondru i mięsa obranego z korpusu kurczaka. Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w niedużą kostkę.
Na oleju smażymy mięso z cebulą, aż wszystko ładnie się zarumieni. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną, doprawiamy paprykami i pieprzem. Dusimy razem pod przykryciem przez około 10 minut. Farsz studzimy.
Na naleśniku układamy porcję farszu - u mnie około 2 łyżki. Boki składamy do środka, resztę zawijamy w rulon.
Przygotowujemy do panierowania - mąkę, jajko roztrzepane z odrobiną wody, bułkę tartą.
Rulony panierujemy w mącę, otrzepujemy nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej.
Krokiety smażymy do zarumienienia.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz