Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną

Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną

Moja ukochana wersja krokietów - z mięsem z rosołu i domową kiszoną kapustą. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Składniki:

Naleśniki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko - 250ml
  • Woda - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - trochę na patelnię do smażenia
Farsz:
  • Mięso z rosołu - 300g (waga obranego mięsa - u mnie szponder i kurczak)
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta kiszona - 250g
  • Pieprz do smaku
  • Papryka słodka i ostra - do smaku
  • Odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

 

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Ciasto warto zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub wody.
Patelnię smarujemy olejem. Na niedużym ogniu smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Odstawiamy do ostudzenia.

Farsz.
Do farszu użyłam kawałka szpondru i mięsa obranego z korpusu kurczaka. Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w niedużą kostkę.
Na oleju smażymy mięso z cebulą, aż wszystko ładnie się zarumieni. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną, doprawiamy paprykami i pieprzem. Dusimy razem pod przykryciem przez około 10 minut. Farsz studzimy.

Na naleśniku układamy porcję farszu - u mnie około 2 łyżki. Boki składamy do środka, resztę zawijamy w rulon.
Przygotowujemy do panierowania - mąkę, jajko roztrzepane z odrobiną wody, bułkę tartą.
Rulony panierujemy w mącę, otrzepujemy nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej.
Krokiety smażymy do zarumienienia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty