Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną

Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną

Moja ukochana wersja krokietów - z mięsem z rosołu i domową kiszoną kapustą. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Składniki:

Naleśniki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko - 250ml
  • Woda - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - trochę na patelnię do smażenia
Farsz:
  • Mięso z rosołu - 300g (waga obranego mięsa - u mnie szponder i kurczak)
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta kiszona - 250g
  • Pieprz do smaku
  • Papryka słodka i ostra - do smaku
  • Odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

 

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Ciasto warto zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub wody.
Patelnię smarujemy olejem. Na niedużym ogniu smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Odstawiamy do ostudzenia.

Farsz.
Do farszu użyłam kawałka szpondru i mięsa obranego z korpusu kurczaka. Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w niedużą kostkę.
Na oleju smażymy mięso z cebulą, aż wszystko ładnie się zarumieni. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną, doprawiamy paprykami i pieprzem. Dusimy razem pod przykryciem przez około 10 minut. Farsz studzimy.

Na naleśniku układamy porcję farszu - u mnie około 2 łyżki. Boki składamy do środka, resztę zawijamy w rulon.
Przygotowujemy do panierowania - mąkę, jajko roztrzepane z odrobiną wody, bułkę tartą.
Rulony panierujemy w mącę, otrzepujemy nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej.
Krokiety smażymy do zarumienienia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty