Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną

Krokiety z mięsem z rosołu i kapustą kiszoną

Moja ukochana wersja krokietów - z mięsem z rosołu i domową kiszoną kapustą. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Składniki:

Naleśniki:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko - 250ml
  • Woda - 250ml
  • Jajko - 2szt
  • Sól - szczypta
  • Olej - trochę na patelnię do smażenia
Farsz:
  • Mięso z rosołu - 300g (waga obranego mięsa - u mnie szponder i kurczak)
  • Cebula - 2szt
  • Kapusta kiszona - 250g
  • Pieprz do smaku
  • Papryka słodka i ostra - do smaku
  • Odrobina oleju do smażenia
Dodatkowo:
  • Jajko - 1szt
  • Mąka i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

 

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka i sól. Ciasto warto zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie sprawdzamy gęstość. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki lub wody.
Patelnię smarujemy olejem. Na niedużym ogniu smażymy z obu stron cienkie naleśniki. Odstawiamy do ostudzenia.

Farsz.
Do farszu użyłam kawałka szpondru i mięsa obranego z korpusu kurczaka. Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Cebulę kroimy w niedużą kostkę.
Na oleju smażymy mięso z cebulą, aż wszystko ładnie się zarumieni. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną, doprawiamy paprykami i pieprzem. Dusimy razem pod przykryciem przez około 10 minut. Farsz studzimy.

Na naleśniku układamy porcję farszu - u mnie około 2 łyżki. Boki składamy do środka, resztę zawijamy w rulon.
Przygotowujemy do panierowania - mąkę, jajko roztrzepane z odrobiną wody, bułkę tartą.
Rulony panierujemy w mącę, otrzepujemy nadmiar, następnie w jajku i bułce tartej.
Krokiety smażymy do zarumienienia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty