Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Pyszna, konkretna zupa z żołądkami drobiowymi, dużą ilością warzyw i kaszą. To proste i tanie danie, do zrobienia w jednym garnku.

Składniki:

  • Żołądki drobiowe - 1kg
  • Cukinia - 1szt mała
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kapusta biała - 2-3 liście
  • Marchew - 1szt
  • Pieczarki - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Pasta paprykowa - 1 duża łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • Kasza jęczmienna - 120g

Żołądki płuczemy. oczyszczamy i kroimy. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Kiedy wywar będzie się gotował bierzemy się za warzywa.
Warzywa kroimy w kostkę lub plasterki, ząbki czosnku przeciskamy. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa, pieczarki, koncentrat, pastę paprykową, przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, aż żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przepłukaną kaszę i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Zupa gulaszowa jest pyszna od razu po przyrządzeniu, a następnego dnia nawet lepsza ;)

 

 

Komentarze

  1. Wymiękłam... Po flaczkach i curry MUSIAŁABYM zjeść jeszcze tę pyszną zupkę, żebym miała pęknąć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty