Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z gruszką fetą i grnatem

Sałatka warzywno-owocowa - lekka, świeża i kolorowa. Granat nadaje lekkiej cierpkości i chrupkości. Sałatka świetnie sprawdzi się jako pudełkowy lunch do pracy. Składniki: Sałata lodowa - 4 liście Pomidor - 2szt średnie Pomidory suszone krojone w oleju - 1 łyżka Gruszka - 1szt Granat - pestki z 1/2 owocu Ser feta - 100g Sos: Oliwa lub olej - 1 łyżka Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Suszony tymianek - 1 łyżeczka Papryka słodka mielona - 1/4 łyżeczki Sól i pieprz do smaku Liście sałaty kroimy lub rwiemy. Pomidory kroimy w cząstki, gruszkę w plasterki. Łączymy sałatę, gruszkę, pomidory świeże i suszone. Składniki sosu dobrze mieszamy. Dodajemy do warzyw i owoców. Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pestkami granatu. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Pyszna, konkretna zupa z żołądkami drobiowymi, dużą ilością warzyw i kaszą. To proste i tanie danie, do zrobienia w jednym garnku.

Składniki:

  • Żołądki drobiowe - 1kg
  • Cukinia - 1szt mała
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kapusta biała - 2-3 liście
  • Marchew - 1szt
  • Pieczarki - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Pasta paprykowa - 1 duża łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • Kasza jęczmienna - 120g

Żołądki płuczemy. oczyszczamy i kroimy. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Kiedy wywar będzie się gotował bierzemy się za warzywa.
Warzywa kroimy w kostkę lub plasterki, ząbki czosnku przeciskamy. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa, pieczarki, koncentrat, pastę paprykową, przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, aż żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przepłukaną kaszę i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Zupa gulaszowa jest pyszna od razu po przyrządzeniu, a następnego dnia nawet lepsza ;)

 

 

Komentarze

  1. Wymiękłam... Po flaczkach i curry MUSIAŁABYM zjeść jeszcze tę pyszną zupkę, żebym miała pęknąć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty