Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

Mięciutkie i puszyste drożdżowe rogaliki, nadziewane masłem z cukrem różanym. Idealna do popołudniowej kawy, zachwycą każdego!

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Mleko - 120g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
Nadzienie:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 80g
  • Cukier różany - 40g
  • Syrop różany (opcjonalnie) - 1 łyżka
Przed pieczeniem:
  • Jajko - 1szt
  • Cukier różany do posypania

Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy nadzienie: ciepłe masło mieszamy z cukrem różanym i syropem różanym.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdy trójkąt smarujemy masłem z cukrem. Zwijamy w rulon od podstawy trójkąta, boczki zawijamy tworząc rogaliki.

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym



Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem różanym. Zostawiamy na kolejne 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 18 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty