Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

Mięciutkie i puszyste drożdżowe rogaliki, nadziewane masłem z cukrem różanym. Idealna do popołudniowej kawy, zachwycą każdego!

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Mleko - 120g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
Nadzienie:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 80g
  • Cukier różany - 40g
  • Syrop różany (opcjonalnie) - 1 łyżka
Przed pieczeniem:
  • Jajko - 1szt
  • Cukier różany do posypania

Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy nadzienie: ciepłe masło mieszamy z cukrem różanym i syropem różanym.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdy trójkąt smarujemy masłem z cukrem. Zwijamy w rulon od podstawy trójkąta, boczki zawijamy tworząc rogaliki.

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym



Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem różanym. Zostawiamy na kolejne 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 18 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty