Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

Mięciutkie i puszyste drożdżowe rogaliki, nadziewane masłem z cukrem różanym. Idealna do popołudniowej kawy, zachwycą każdego!

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Drożdże - 20g
  • Mleko - 120g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
Nadzienie:
  • Masło w temperaturze pokojowej - 80g
  • Cukier różany - 40g
  • Syrop różany (opcjonalnie) - 1 łyżka
Przed pieczeniem:
  • Jajko - 1szt
  • Cukier różany do posypania

Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy nadzienie: ciepłe masło mieszamy z cukrem różanym i syropem różanym.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdy trójkąt smarujemy masłem z cukrem. Zwijamy w rulon od podstawy trójkąta, boczki zawijamy tworząc rogaliki.

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym



Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem różanym. Zostawiamy na kolejne 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 18 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce

Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty