Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Mięciutkie drożdżowe rogaliki z cukrem różanym
Mięciutkie i puszyste drożdżowe rogaliki, nadziewane masłem z cukrem różanym. Idealna do popołudniowej kawy, zachwycą każdego!
Składniki:
- Mąka pszenna - 250g
- Drożdże - 20g
- Mleko - 120g
- Cukier - 2 łyżki
- Jajko - 1szt
- Masło - 25g
- Sól - szczypta
- Masło w temperaturze pokojowej - 80g
- Cukier różany - 40g
- Syrop różany (opcjonalnie) - 1 łyżka
- Jajko - 1szt
- Cukier różany do posypania
Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy nadzienie: ciepłe masło mieszamy z cukrem różanym i syropem różanym.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Każdy trójkąt smarujemy masłem z cukrem. Zwijamy w rulon od podstawy trójkąta, boczki zawijamy tworząc rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem różanym. Zostawiamy na kolejne 15 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 18 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz