Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Dhal z grochem i dynią
Gęste, konkretne i bardzo aromatyczne danie z grochem łuskanym i dynią. Indyjskie przyprawy nadają genialnego aromatu! Danie idealne dla wegetarian i wegan.
Składniki:
- Groch łuskany połówki - 150g
- Dynia (sam miąższ) - 500g
- Pomidory krojone - 400g
- Olej - 1 łyżka
- Cebula suszona - 1 łyżeczka
- Czosnek suszony - 1 łyżeczka
- Gorczyca - 1 łyżeczka
- Pasta curry - 1 łyżka
- Curry mielone - 1 łyżeczka
- Śmietanka 30% - 100ml (w wersji wegańskiej śmietanka kokosowa)
Groch łuskany w połówkach nie wymaga moczenia, ale można to zrobić, aby skrócić czas gotowania. Jeśli chcecie moczyć groch, najlepiej zalać go zimną, przegotowaną wodą i pozostawić tak na całą noc. Przed gotowaniem płuczemy go świeżą wodą.
Suszoną cebulę, suszony czosnek i gorczycę miażdżymy w moździerzu. Smażymy na oleju przez pół minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pastę curry i mielone curry, smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, pomidory, groch i śmietankę (zwykłą lub kokosową). Mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 30-40 minut. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sprawdzamy, czy groch jest już miękki, jeśli nie gotujemy jeszcze 10 minut.
Dhal podajemy na gorąco w towarzystwie ryżu lub chlebków naan. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą lub pietruszką.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz