Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pączki z airfryera (frytkownicy beztłuszczowej)
Zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja tłustoczwartkowych smakołyków. Pączki z frytkownicy beztłuszczowej robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni! Smakują naprawdę jak pączki, ale bez tłustego posmaku.
Składniki na 6-8 pączków:
- Mąka pszenna - 250g
- Mleko ciepłe - 120ml
- Żółtka jaj - 2szt
- Cukier - 20g
- Drożdże świeże - 15g (lub suche - 4g)
- Masło - 25g
- Sól - szczypta
- Masło klarowane - 1 łyżka do smarowania
- Ulubiony dżem do nadziania
- Cukier puder do posypania
Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami.
Jeśli korzystacie z drożdży suchych, wrzucamy je bezpośrednio do mąki. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy ok 6cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
Masło klarowane rozpuszczamy.
Koszyk frytkownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pączki smarujemy z obu stron masłem za pomocą pędzelka.
Pączki wkładamy do frytkownicy po 2-3 sztuki tak, aby się nie stykały. Smażymy w 180 stopniach 7 minut, po 4 minutach obracamy.
Ostudzone pączki nadziewamy ulubionym dżemem lub kremem i posypujemy cukrem pudrem.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz