Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pączki z airfryera (frytkownicy beztłuszczowej)

Pączki z airfryera (frytkownicy beztłuszczowej)
 

Zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja tłustoczwartkowych smakołyków. Pączki z frytkownicy beztłuszczowej robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni! Smakują naprawdę jak pączki, ale bez tłustego posmaku.

Składniki na 6-8 pączków:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko ciepłe - 120ml
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Cukier - 20g
  • Drożdże świeże - 15g (lub suche - 4g)
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
  • Masło klarowane - 1 łyżka do smarowania
  • Ulubiony dżem do nadziania
  • Cukier puder do posypania

Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami.
Jeśli korzystacie z drożdży suchych, wrzucamy je bezpośrednio do mąki. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy ok 6cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Masło klarowane rozpuszczamy.
Koszyk frytkownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pączki smarujemy z obu stron masłem za pomocą pędzelka.

Pączki wkładamy do frytkownicy po 2-3 sztuki tak, aby się nie stykały. Smażymy w 180 stopniach 7 minut, po 4 minutach obracamy.

Ostudzone pączki nadziewamy ulubionym dżemem lub kremem i posypujemy cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty