Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Pączki z airfryera (frytkownicy beztłuszczowej)

Pączki z airfryera (frytkownicy beztłuszczowej)
 

Zdecydowanie bardziej dietetyczna wersja tłustoczwartkowych smakołyków. Pączki z frytkownicy beztłuszczowej robiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni! Smakują naprawdę jak pączki, ale bez tłustego posmaku.

Składniki na 6-8 pączków:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko ciepłe - 120ml
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Cukier - 20g
  • Drożdże świeże - 15g (lub suche - 4g)
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
  • Masło klarowane - 1 łyżka do smarowania
  • Ulubiony dżem do nadziania
  • Cukier puder do posypania

Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami.
Jeśli korzystacie z drożdży suchych, wrzucamy je bezpośrednio do mąki. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy ok 6cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Masło klarowane rozpuszczamy.
Koszyk frytkownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pączki smarujemy z obu stron masłem za pomocą pędzelka.

Pączki wkładamy do frytkownicy po 2-3 sztuki tak, aby się nie stykały. Smażymy w 180 stopniach 7 minut, po 4 minutach obracamy.

Ostudzone pączki nadziewamy ulubionym dżemem lub kremem i posypujemy cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty