Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z kapustą włoską, serem z niebieską pleśnią i orzechami włoskimi. Smak podkręca sos miodowo-musztardowy. Sałatka sprawdzi się na imprezę lub posiłek do pracy.

Składniki:

  • Kapusta włoska - 4 liście
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidory suszone z oleju - 100g
  • Oliwki - 4 łyżki
  • Ser z niebieską pleśnią - 250g
  • Orzechy włoskie - 60g
Sos:
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Miód - 2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Kapustę, pomidory, pomidory suszone kroimy i mieszamy. Dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone).
Orzechy włoskie wysypujemy na suchą patelnię podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Prażymy orzechy, aż zaczną mocno pachnieć - pilnujemy, aby ich nie przypalić. Studzimy.
Składniki sosu mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Sos łączymy z warzywami. Sałatkę przekładamy do miski lub nakładamy na talerze.
Ser pleśniowy kroimy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty