Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z kapustą włoską, serem z niebieską pleśnią i orzechami włoskimi. Smak podkręca sos miodowo-musztardowy. Sałatka sprawdzi się na imprezę lub posiłek do pracy.

Składniki:

  • Kapusta włoska - 4 liście
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidory suszone z oleju - 100g
  • Oliwki - 4 łyżki
  • Ser z niebieską pleśnią - 250g
  • Orzechy włoskie - 60g
Sos:
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Miód - 2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Kapustę, pomidory, pomidory suszone kroimy i mieszamy. Dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone).
Orzechy włoskie wysypujemy na suchą patelnię podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Prażymy orzechy, aż zaczną mocno pachnieć - pilnujemy, aby ich nie przypalić. Studzimy.
Składniki sosu mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Sos łączymy z warzywami. Sałatkę przekładamy do miski lub nakładamy na talerze.
Ser pleśniowy kroimy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty