Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z kapustą włoską, serem z niebieską pleśnią i orzechami włoskimi. Smak podkręca sos miodowo-musztardowy. Sałatka sprawdzi się na imprezę lub posiłek do pracy.

Składniki:

  • Kapusta włoska - 4 liście
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidory suszone z oleju - 100g
  • Oliwki - 4 łyżki
  • Ser z niebieską pleśnią - 250g
  • Orzechy włoskie - 60g
Sos:
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Miód - 2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Kapustę, pomidory, pomidory suszone kroimy i mieszamy. Dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone).
Orzechy włoskie wysypujemy na suchą patelnię podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Prażymy orzechy, aż zaczną mocno pachnieć - pilnujemy, aby ich nie przypalić. Studzimy.
Składniki sosu mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Sos łączymy z warzywami. Sałatkę przekładamy do miski lub nakładamy na talerze.
Ser pleśniowy kroimy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty