Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z serem pleśniowym i kapustą włoską

Sałatka z kapustą włoską, serem z niebieską pleśnią i orzechami włoskimi. Smak podkręca sos miodowo-musztardowy. Sałatka sprawdzi się na imprezę lub posiłek do pracy.

Składniki:

  • Kapusta włoska - 4 liście
  • Pomidor - 2szt
  • Pomidory suszone z oleju - 100g
  • Oliwki - 4 łyżki
  • Ser z niebieską pleśnią - 250g
  • Orzechy włoskie - 60g
Sos:
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Miód - 2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Kapustę, pomidory, pomidory suszone kroimy i mieszamy. Dodajemy oliwki (w całości lub pokrojone).
Orzechy włoskie wysypujemy na suchą patelnię podgrzewamy na niedużym ogniu, często mieszając. Prażymy orzechy, aż zaczną mocno pachnieć - pilnujemy, aby ich nie przypalić. Studzimy.
Składniki sosu mieszamy, aż do uzyskania gładkiej emulsji. Sos łączymy z warzywami. Sałatkę przekładamy do miski lub nakładamy na talerze.
Ser pleśniowy kroimy i układamy na warzywach, całość posypujemy orzechami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty