Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Gulaszowa z żołądków drobiowych

Pyszna, konkretna zupa z żołądkami drobiowymi, dużą ilością warzyw i kaszą. To proste i tanie danie, do zrobienia w jednym garnku.

Składniki:

  • Żołądki drobiowe - 1kg
  • Cukinia - 1szt mała
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Kapusta biała - 2-3 liście
  • Marchew - 1szt
  • Pieczarki - 10szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
  • Pasta paprykowa - 1 duża łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1 płaska łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • Kasza jęczmienna - 120g

Żołądki płuczemy. oczyszczamy i kroimy. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Kiedy wywar będzie się gotował bierzemy się za warzywa.
Warzywa kroimy w kostkę lub plasterki, ząbki czosnku przeciskamy. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Do gotującego się wywaru dodajemy warzywa, pieczarki, koncentrat, pastę paprykową, przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, aż żołądki będą miękkie. Na końcu dodajemy przepłukaną kaszę i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku.
Zupa gulaszowa jest pyszna od razu po przyrządzeniu, a następnego dnia nawet lepsza ;)

 

 

Komentarze

  1. Wymiękłam... Po flaczkach i curry MUSIAŁABYM zjeść jeszcze tę pyszną zupkę, żebym miała pęknąć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty