Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron piwny z białą kiełbasą, cukinią i pieczarkami

Makaron z białą kiełbasą, cukinią i pieczarkami
 

Cóż pasuje do piwa lepiej niż biała kiełbasa? A więc do piwnego makaronu także będzie pasowała idealnie. Sprawdźcie szybkie, proste i tanie danie obiadowe. Jest konkretne i sycące, a zrobicie je w pół godziny. 

Składniki:

  • Makaron piwowara od Nudli Śląskich - 200g
  • Biała kiełbasa parzona - 300g
  • Cukinia - 1 mała lub 1/2 większej
  • Pieczarki - 5szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka

Kiełbasę obieramy i kroimy w pasterki. Smażymy na oleju, aż zarumieni się z obu stron. Cebulę kroimy w piórka, papryczkę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy. Dodajemy do kiełbasy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w ósemki, dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem i pod przykryciem dusimy 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie gotujemy wodę i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją. Makaron dodajemy na patelnię, dodajemy tymianek i smażymy chwilę mieszając, aby całość ładnie się połączyła.
Podajemy od razu.
 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty