Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Focaccia z parmigiano reggiano i rozmarynem

 Focaccia z parmigiano reggiano i rozmarynem

Mega puszyste drożdżowe ciasto z dodatkiem pomidorów, oliwek, parmezanu i rozmarynu. Ciasto dojrzewa w lodówce co najmniej 24 godziny, dzięki czemu ma świetny smak i konsystencję. Sprawdzi się świetnie jako imprezowa przekąska lub dodatek do mięs z grilla.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna (typ 00) - 500g
  • Woda ciepła - 280ml
  • Drożdże świeże - 4g
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 3 łyżki + 3 łyżki do posmarowania
Dodatki:
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pesto pomidorowe - 2 łyżki
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 3 łyżki
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
  • Ser parmigiano reggiano - 2 łyżki
  • Rozmaryn - kilka gałązek

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Będzie dość klejące, ale takie ma być.
Wkładamy do pojemnika, smarujemy łyżką oliwy i zamykamy pojemnik. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny.
Po wyciągnięciu ciasto kilka razy składamy na pół. Smarujemy kolejną łyżką oliwy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy ostatnią łyżką oliwy. Odstawiamy na kolejne 30 minut.

Na wyrośniętym cieście układamy pesto, pokrojone pomidory, oliwki, gałązki rozmarynu. Całość posypujemy solą i startym parmezanem.
Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia jest pyszna na gorąco od razu po upieczeniu, ale także na zimno.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty