Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Focaccia z parmigiano reggiano i rozmarynem
Mega puszyste drożdżowe ciasto z dodatkiem pomidorów, oliwek, parmezanu i rozmarynu. Ciasto dojrzewa w lodówce co najmniej 24 godziny, dzięki czemu ma świetny smak i konsystencję. Sprawdzi się świetnie jako imprezowa przekąska lub dodatek do mięs z grilla.
Składniki:
- Mąka pszenna (typ 00) - 500g
- Woda ciepła - 280ml
- Drożdże świeże - 4g
- Cukier - 3 łyżeczki
- Sól - 1 łyżeczka
- Oliwa - 3 łyżki + 3 łyżki do posmarowania
- Pomidory koktajlowe - 6szt
- Pesto pomidorowe - 2 łyżki
- Oliwki (u mnie kalamon) - 3 łyżki
- Sól gruboziarnista - 1 łyżka
- Ser parmigiano reggiano - 2 łyżki
- Rozmaryn - kilka gałązek
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Będzie dość klejące, ale takie ma być.
Wkładamy do pojemnika, smarujemy łyżką oliwy i zamykamy pojemnik. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny.
Po wyciągnięciu ciasto kilka razy składamy na pół. Smarujemy kolejną łyżką oliwy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy ostatnią łyżką oliwy. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Na wyrośniętym cieście układamy pesto, pokrojone pomidory, oliwki, gałązki rozmarynu. Całość posypujemy solą i startym parmezanem.
Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia jest pyszna na gorąco od razu po upieczeniu, ale także na zimno.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz