Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Focaccia z parmigiano reggiano i rozmarynem

 Focaccia z parmigiano reggiano i rozmarynem

Mega puszyste drożdżowe ciasto z dodatkiem pomidorów, oliwek, parmezanu i rozmarynu. Ciasto dojrzewa w lodówce co najmniej 24 godziny, dzięki czemu ma świetny smak i konsystencję. Sprawdzi się świetnie jako imprezowa przekąska lub dodatek do mięs z grilla.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna (typ 00) - 500g
  • Woda ciepła - 280ml
  • Drożdże świeże - 4g
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 3 łyżki + 3 łyżki do posmarowania
Dodatki:
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pesto pomidorowe - 2 łyżki
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 3 łyżki
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
  • Ser parmigiano reggiano - 2 łyżki
  • Rozmaryn - kilka gałązek

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Będzie dość klejące, ale takie ma być.
Wkładamy do pojemnika, smarujemy łyżką oliwy i zamykamy pojemnik. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny.
Po wyciągnięciu ciasto kilka razy składamy na pół. Smarujemy kolejną łyżką oliwy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy ostatnią łyżką oliwy. Odstawiamy na kolejne 30 minut.

Na wyrośniętym cieście układamy pesto, pokrojone pomidory, oliwki, gałązki rozmarynu. Całość posypujemy solą i startym parmezanem.
Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia jest pyszna na gorąco od razu po upieczeniu, ale także na zimno.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty