Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Focaccia z parmigiano reggiano i rozmarynem

 Focaccia z parmigiano reggiano i rozmarynem

Mega puszyste drożdżowe ciasto z dodatkiem pomidorów, oliwek, parmezanu i rozmarynu. Ciasto dojrzewa w lodówce co najmniej 24 godziny, dzięki czemu ma świetny smak i konsystencję. Sprawdzi się świetnie jako imprezowa przekąska lub dodatek do mięs z grilla.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna (typ 00) - 500g
  • Woda ciepła - 280ml
  • Drożdże świeże - 4g
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 3 łyżki + 3 łyżki do posmarowania
Dodatki:
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pesto pomidorowe - 2 łyżki
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 3 łyżki
  • Sól gruboziarnista - 1 łyżka
  • Ser parmigiano reggiano - 2 łyżki
  • Rozmaryn - kilka gałązek

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Będzie dość klejące, ale takie ma być.
Wkładamy do pojemnika, smarujemy łyżką oliwy i zamykamy pojemnik. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 24 godziny.
Po wyciągnięciu ciasto kilka razy składamy na pół. Smarujemy kolejną łyżką oliwy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy ostatnią łyżką oliwy. Odstawiamy na kolejne 30 minut.

Na wyrośniętym cieście układamy pesto, pokrojone pomidory, oliwki, gałązki rozmarynu. Całość posypujemy solą i startym parmezanem.
Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia jest pyszna na gorąco od razu po upieczeniu, ale także na zimno.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty