Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasta alla Carbonara Spaghetti Carbonara

Pasta alla Carbonara Spaghetti Carbonara

Klasyka kuchni włoskiej - szybkie, proste i przepyszne danie z makaronem i kremowym sosem. Przepis tradycyjny, czyli bez śmietany ;)

Składniki:

  • Makaron Spaghetti - 200g
  • Pancetta lub guanciale (ewentualnie wędzony boczek) - 100g
  • Żółtka - 2szt
  • Parmigiano Reggiano starty - 40g

Pancettę kroimy w kostkę.
Wstawiamy wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Nie wylewamy wody z gotowania!
W tym czasie na patelni podsmażamy pancettę, aż będzie rumiana i chrupiąca. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
Żółtka mieszamy z tartym serem.
Patelnię z makaronem i boczkiem zdejmujemy z ognia. Dodajemy trochę wody z gotowania makaronu oraz masę jajeczno-serową. Mieszamy, aż masa rozpuści się w wodzie i otoczy makaron.
Posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podajemy od razu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty