Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Orientalna zupa z surimi

Orientalna zupa z surimi

Bardzo aromatyczna, kwaśno-pikantna, zawiesista zupa w azjatyckim stylu. Paluszki surimi nadają jej rybnego aromatu. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • Paluszki surimi - 10szt
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Imbir korzeń - ok 3cm
  • Papryczka chilli - 1szt
  • Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
  • Napój sojowy - 1 litr
  • Pasta tom yum - 1-2 łyżki
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • Fenkuł - 1szt (razem z koperkiem)
  • Cebula - 1szt
  • Marchewka - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Pak choi - 1szt (może być też garść jarmużu lub 2 liście kapusty pekińskiej)
  • Cukier - szczypta
  • Pieprz i sos sojowy do smaku
  • Makaron - 200g (sojowy, ryżowy, konjac)

Paluszki krabowe kroimy w plastry około 2cm. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę.
Na oleju sezamowym smażymy paluszki, czosnek, imbir i chilli, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do garnka razem z olejem. Dolewamy napój sojowy, pomidory. Dodajemy szczyptę cukru, kostkę rosołową (opcjonalnie) i  pastę tom yum. Pasta jest bardzo intensywna, więc najlepiej dodać najpierw 1 łyżkę i ewentualnie po spróbowaniu doprawić mocniej.
Kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojone warzywa i odcedzoną kukurydzę. Marchew i pietruszkę kroiłam w słupki, fenkuł w plasterki, cebulę w piórka, a pak choi w paski.
Całość gotujemy około 20 minut. Po tym czasie ewentualnie doprawiamy do smaku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Do tego typu zup najczęściej używam makaronu sojowego, ale sprawdzi się też ryżowy, konjac lub zwykły pszenny.
Do misek lub talerzy dajemy po porcji makaronu i zalewamy gorącą zupą.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty