Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Orientalna zupa z surimi
Bardzo aromatyczna, kwaśno-pikantna, zawiesista zupa w azjatyckim stylu. Paluszki surimi nadają jej rybnego aromatu. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- Paluszki surimi - 10szt
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Imbir korzeń - ok 3cm
- Papryczka chilli - 1szt
- Pomidory krojone (mogą być z puszki) - 400g
- Napój sojowy - 1 litr
- Pasta tom yum - 1-2 łyżki
- Kostka rosołowa (opcjonalnie)
- Fenkuł - 1szt (razem z koperkiem)
- Cebula - 1szt
- Marchewka - 1szt
- Pietruszka - 1szt
- Kukurydza konserwowa - 60g
- Pak choi - 1szt (może być też garść jarmużu lub 2 liście kapusty pekińskiej)
- Cukier - szczypta
- Pieprz i sos sojowy do smaku
- Makaron - 200g (sojowy, ryżowy, konjac)
Paluszki krabowe kroimy w plastry około 2cm. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę.
Na oleju sezamowym smażymy paluszki, czosnek, imbir i chilli, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do garnka razem z olejem. Dolewamy napój sojowy, pomidory. Dodajemy szczyptę cukru, kostkę rosołową (opcjonalnie) i pastę tom yum. Pasta jest bardzo intensywna, więc najlepiej dodać najpierw 1 łyżkę i ewentualnie po spróbowaniu doprawić mocniej.
Kiedy zacznie się gotować dodajemy pokrojone warzywa i odcedzoną kukurydzę. Marchew i pietruszkę kroiłam w słupki, fenkuł w plasterki, cebulę w piórka, a pak choi w paski.
Całość gotujemy około 20 minut. Po tym czasie ewentualnie doprawiamy do smaku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Do tego typu zup najczęściej używam makaronu sojowego, ale sprawdzi się też ryżowy, konjac lub zwykły pszenny.
Do misek lub talerzy dajemy po porcji makaronu i zalewamy gorącą zupą.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz