Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Wege kanapka z grillowanym halloumi
Pyszna kanapka w greckim stylu - z gillowanym halloumi i z mocno ogórkowym sosem a`la tzatziki. Sprawdzi się świetnie jako wegetariańska alternatywa burgerów.
Składniki na 4 porcje:
- Bułki - 4szt - na zdjęciu bułka do kebaba z tego przepisu
- Ser halloumi - 2 opakowania po 225g
- Olej - 1 łyżka
- Kapusta czerwona, biała lub sałata lodowa - po trochę jako dodatek
- Marchew - 1szt
Sos a'la tzatziki:
- Ogórek gruntowy - 2szt
- Jogurt naturalny gęsty - 200g
- Majonez - 1 łyżka
- Czosnek - 1 ząbek
- Mięta suszona - 1/2 łyżeczki
- Oregano - 1/2 łyżeczki
- Sól do smaku
Sos pikantny:
- Sambal oelek - 1 łyżka
- Keczup - 1 łyżka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Kapustę białą i czerwoną lub sałatę szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce. Mieszamy.
Sos z ogórkami.
Ogórki trzemy na tarce. Dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mocno odciskamy. Dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, miętę i oregano. Doprawiamy do smaku solą.
Sos ostry.
Mieszamy sambal, keczup, syrop klonowy, sok z cytryny.
Halloumi kroimy na plasterki. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy, aż zarumienią się z obu stron. Ser można grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej.
W tym samym czasie podgrzewamy bułki.
Wnętrze bułki smarujemy sosem z ogórkami i ostrym sosem. Wkładamy trochę kapusty lub sałaty z marchewką oraz grillowany ser. Podajemy od razu.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Komentarze
Prześlij komentarz