Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Wege kanapka z grillowanym halloumi

Wege kanapka z grillowanym halloumi

Pyszna kanapka w greckim stylu - z gillowanym halloumi i z mocno ogórkowym sosem a`la tzatziki. Sprawdzi się świetnie jako wegetariańska alternatywa burgerów.

Składniki na 4 porcje:

  • Bułki - 4szt - na zdjęciu bułka do kebaba z tego przepisu
  • Ser halloumi - 2 opakowania po 225g
  • Olej - 1 łyżka
  • Kapusta czerwona, biała lub sałata lodowa - po trochę jako dodatek
  • Marchew - 1szt
Sos a'la tzatziki:
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 200g
  • Majonez - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Mięta suszona - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - 1/2 łyżeczki
  • Sól do smaku
Sos pikantny:
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Keczup - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

 

Kapustę białą i czerwoną lub sałatę szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce. Mieszamy.

Sos z ogórkami.
Ogórki trzemy na tarce. Dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mocno odciskamy. Dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, miętę i oregano. Doprawiamy do smaku solą.

Sos ostry.
Mieszamy sambal, keczup, syrop klonowy, sok z cytryny.

Halloumi kroimy na plasterki. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy, aż zarumienią się z obu stron. Ser można grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej.
W tym samym czasie podgrzewamy bułki.

Wnętrze bułki smarujemy sosem z ogórkami i ostrym sosem. Wkładamy trochę kapusty lub sałaty z marchewką oraz grillowany ser. Podajemy od razu.

Wege kanapka z grillowanym halloumi

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty