Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Wege kanapka z grillowanym halloumi

Wege kanapka z grillowanym halloumi

Pyszna kanapka w greckim stylu - z gillowanym halloumi i z mocno ogórkowym sosem a`la tzatziki. Sprawdzi się świetnie jako wegetariańska alternatywa burgerów.

Składniki na 4 porcje:

  • Bułki - 4szt - na zdjęciu bułka do kebaba z tego przepisu
  • Ser halloumi - 2 opakowania po 225g
  • Olej - 1 łyżka
  • Kapusta czerwona, biała lub sałata lodowa - po trochę jako dodatek
  • Marchew - 1szt
Sos a'la tzatziki:
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 200g
  • Majonez - 1 łyżka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Mięta suszona - 1/2 łyżeczki
  • Oregano - 1/2 łyżeczki
  • Sól do smaku
Sos pikantny:
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Keczup - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka

 

Kapustę białą i czerwoną lub sałatę szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce. Mieszamy.

Sos z ogórkami.
Ogórki trzemy na tarce. Dodajemy odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mocno odciskamy. Dodajemy jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, miętę i oregano. Doprawiamy do smaku solą.

Sos ostry.
Mieszamy sambal, keczup, syrop klonowy, sok z cytryny.

Halloumi kroimy na plasterki. Smarujemy delikatnie olejem. Grillujemy, aż zarumienią się z obu stron. Ser można grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej.
W tym samym czasie podgrzewamy bułki.

Wnętrze bułki smarujemy sosem z ogórkami i ostrym sosem. Wkładamy trochę kapusty lub sałaty z marchewką oraz grillowany ser. Podajemy od razu.

Wege kanapka z grillowanym halloumi

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty