Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pasztet z króliczych wątróbek
Pasztet z wątróbek - szybki, bez pieczenia, o konsystencji idealnej do smarowania. Takim pasztetem na pewno zachwycicie gości!
Składniki:
- Wątróbki z królika - 1kg
- Cebule - 2szt
- Masło klarowane - 4 łyżki
- Woda - ok 3/4 szklanki
- Whisky lub Brandy - 2 łyżki
- Ocet - 2 łyżki
- Przyprawy:
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1/4 łyżeczki
- ziele angielskie - 4szt (rozgniecione w moździerzu)
- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz - do smaku
- Masło klarowane - 2 łyżki
- Zioła lub przyprawy - u mnie chilli
Wątróbkę oczyszczamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na 1 łyżce masła klarowanego smażymy cebulę, aż będzie szklista i lekko zarumieniona. Dodajemy wątróbkę, wodę, whisky, ocet, przyprawy i gotujemy 10 minut. Często mieszamy. Dodajemy pozostałe masło klarowane i gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy, czy wątróbka jest już gotowa. Jeśli tak, miksujemy dokładanie na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem,
Masę przekładamy do wyparzonych słoików. Opcjonalnie, na górę można nalać odrobinę rozpuszczonego masła klarowanego i posypać ziołami, przyprawami lub nawet suszonymi owocami. Nada to dodatkowego smaku i będzie pięknie wyglądać. Ja użyłam płatków chilli.
Słoiki zakręcamy.
Jeśli planujemy zjeść pasztet szybko, to po ostudzeniu chowamy do lodówki. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to trzeba będzie zapasteryzować słoiki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz