Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pasztet z króliczych wątróbek

Pasztet z króliczych wątróbek
 

Pasztet z wątróbek - szybki, bez pieczenia, o konsystencji idealnej do smarowania. Takim pasztetem na pewno zachwycicie gości!

Składniki:

  • Wątróbki z królika - 1kg
  • Cebule - 2szt
  • Masło klarowane - 4 łyżki
  • Woda - ok 3/4 szklanki
  • Whisky lub Brandy - 2 łyżki
  • Ocet - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie - 4szt (rozgniecione w moździerzu)
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz - do smaku
Opcjonalnie, na górę:
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Zioła lub przyprawy - u mnie chilli

 

Wątróbkę oczyszczamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na 1 łyżce masła klarowanego smażymy cebulę, aż będzie szklista i lekko zarumieniona. Dodajemy wątróbkę, wodę, whisky, ocet, przyprawy i gotujemy 10 minut. Często mieszamy. Dodajemy pozostałe masło klarowane i gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy, czy wątróbka jest już gotowa. Jeśli tak, miksujemy dokładanie na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem,
Masę przekładamy do wyparzonych słoików. Opcjonalnie, na górę można nalać odrobinę rozpuszczonego masła klarowanego i posypać ziołami, przyprawami lub nawet suszonymi owocami. Nada to dodatkowego smaku i będzie pięknie wyglądać. Ja użyłam płatków chilli.
Słoiki zakręcamy.
Jeśli planujemy zjeść pasztet szybko, to po  ostudzeniu chowamy do lodówki. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to trzeba będzie zapasteryzować słoiki.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty