Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasztet z króliczych wątróbek

Pasztet z króliczych wątróbek
 

Pasztet z wątróbek - szybki, bez pieczenia, o konsystencji idealnej do smarowania. Takim pasztetem na pewno zachwycicie gości!

Składniki:

  • Wątróbki z królika - 1kg
  • Cebule - 2szt
  • Masło klarowane - 4 łyżki
  • Woda - ok 3/4 szklanki
  • Whisky lub Brandy - 2 łyżki
  • Ocet - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie - 4szt (rozgniecione w moździerzu)
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz - do smaku
Opcjonalnie, na górę:
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Zioła lub przyprawy - u mnie chilli

 

Wątróbkę oczyszczamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na 1 łyżce masła klarowanego smażymy cebulę, aż będzie szklista i lekko zarumieniona. Dodajemy wątróbkę, wodę, whisky, ocet, przyprawy i gotujemy 10 minut. Często mieszamy. Dodajemy pozostałe masło klarowane i gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy, czy wątróbka jest już gotowa. Jeśli tak, miksujemy dokładanie na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem,
Masę przekładamy do wyparzonych słoików. Opcjonalnie, na górę można nalać odrobinę rozpuszczonego masła klarowanego i posypać ziołami, przyprawami lub nawet suszonymi owocami. Nada to dodatkowego smaku i będzie pięknie wyglądać. Ja użyłam płatków chilli.
Słoiki zakręcamy.
Jeśli planujemy zjeść pasztet szybko, to po  ostudzeniu chowamy do lodówki. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to trzeba będzie zapasteryzować słoiki.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty