Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pasztet z króliczych wątróbek

Pasztet z króliczych wątróbek
 

Pasztet z wątróbek - szybki, bez pieczenia, o konsystencji idealnej do smarowania. Takim pasztetem na pewno zachwycicie gości!

Składniki:

  • Wątróbki z królika - 1kg
  • Cebule - 2szt
  • Masło klarowane - 4 łyżki
  • Woda - ok 3/4 szklanki
  • Whisky lub Brandy - 2 łyżki
  • Ocet - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie - 4szt (rozgniecione w moździerzu)
  • gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz - do smaku
Opcjonalnie, na górę:
  • Masło klarowane - 2 łyżki
  • Zioła lub przyprawy - u mnie chilli

 

Wątróbkę oczyszczamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na 1 łyżce masła klarowanego smażymy cebulę, aż będzie szklista i lekko zarumieniona. Dodajemy wątróbkę, wodę, whisky, ocet, przyprawy i gotujemy 10 minut. Często mieszamy. Dodajemy pozostałe masło klarowane i gotujemy jeszcze 5 minut. Sprawdzamy, czy wątróbka jest już gotowa. Jeśli tak, miksujemy dokładanie na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem,
Masę przekładamy do wyparzonych słoików. Opcjonalnie, na górę można nalać odrobinę rozpuszczonego masła klarowanego i posypać ziołami, przyprawami lub nawet suszonymi owocami. Nada to dodatkowego smaku i będzie pięknie wyglądać. Ja użyłam płatków chilli.
Słoiki zakręcamy.
Jeśli planujemy zjeść pasztet szybko, to po  ostudzeniu chowamy do lodówki. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej to trzeba będzie zapasteryzować słoiki.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty