Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Krucho-drożdżowe kapuśniaczki

Krucho-drożdżowe kapuśniaczki

Kapuśniaczki z rewelacyjnego, krucho-drożdżowego ciasta. Sprawdzą się jako samodzielna przekąska lub dodatek do barszczu.
 

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 150g
  • Jajko - 1 szt
  • Drożdże suche - 7g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Woda zimna - 2-3 łyżki
  • Dodatkowo jajko - 1szt do posmarowania
  • Ziarenka do posypania - u mnie babka płesznik (lub kminek, czarnuszka, sezam)

Farsz:

  • Kapusta kiszona - 500g
  • Cebula - 2szt
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Olej - 1 łyżka

Farsz.
Do farszu polecam jak najlepszą kapustę kiszoną - im lepsza, tym lepsze kapuśniaczki. Ja używałam domowej kapusty mojej mamy, z marchewką i dużą ilością przypraw.
Kapustę szatkujemy, cebule kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zeszkli i dodajemy kapustę. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Dusimy razem, pod przykryciem, przez około 15-20 minut, aż kapusta zmięknie. Zdejmujemy z ognia i odkrywamy, aby przestygła.


Ciasto:
Zimne masło ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Mieszamy je z mąką, jajkiem, cukrem, solą, jogurtem, drożdżami i 2 łyżkami wody. Zagniatamy ciasto, aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę wody. Powinniśmy otrzymać ciasto dość gęste, zwarte, ale lekko kruche. Ciasto krucho-drożdżowe nie musi wyrastać, co znacznie skraca przygotowanie kapuśniaczków ;)
Ciasto dzielimy na pół. 

Porcję ciasta rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Przestudzoną kapustę układamy na połowie ciasta i zwijamy w rulon tak, aby zakładka ciasta była pod spodem.

Krucho-drożdżowe kapuśniaczki

Rulon kroimy pod skosem na kawałki.

Krucho-drożdżowe kapuśniaczki

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Ja użyłam babki płesznik. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia, około 25 minut.

Krucho-drożdżowe kapuśniaczki

 Kapuśniaczki podajemy samodzielnie lub jako dodatek do barszczu. Sprawdzą się świetnie na Wigilię oraz jako przekąska na imprezę.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty