Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zapiekane naleśniki z serem i bananem


 Składniki (na 4 porcje):

  • Naleśniki (na 10 szt na patelni 26cm):
  • Mąka pszenna - 240g
  • Mleko - 250ml
  • Woda - 250ml
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
  • Olej - 1 łyżka + do smażenia
  • Masa:
  • Ser biały - 300g
  • Banan - 2szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sos:
  • Jajko - 1szt
  • Jogurt naturalny - 180ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Dodatkowo - olej do nasmarowania formy

Składniki na naleśniki mieszamy łyżką. Zostawiamy na 10 minut, po tym czasie jeszcze raz mieszamy. Smażymy z obu stron na natłuszczonej patelni.

Masa:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy i, jeśli są duże, kroimy na połówki.
Ser biały i banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy.  


Naleśniki smarujemy nadzieniem i każdego kroimy na 3 części. Układamy naleśniki, jak na zdjęciu, w natłuszczonej formie do pieczenia lub naczyniu żaroodporny. 


Składniki na sos mieszamy. Zalewamy naleśniki sosem.


Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (góra-dół).

Naleśniki podajemy na gorąco.


     

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty