Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem


Tym razem burger w wersji wege. Chrupiący chlebek pita nadziany burgerem z ciecierzycy, smażonym serem paneer i sosem z przyprawą garam masala, podany z warzywami. Na bardzo konkretny obiad!

Składniki:

  • Chlebki pita - 4 szt
  • Kotlety z soczewicy:
  • Soczewica czerwona - 150g
  • Pieczarki - 5szt
  • Cebula - 1szt
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Bułka tarta - 2 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona, curry, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Paneer smażony:
  • Ser paneer - 180g (kupny lub domowy - przepis w opisie)
  • Olej do smażenia
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
  • Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
  • Warzywa:
  • Pomidor, ogórek, sałata

Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy, aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z dużo można odlać).
Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po schłodzeniu dokładanie miksujemy.

Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z masy 4 kotlety i smażymy.  


Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z tego przepisu - wystarczy 1 litr mleka.
Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu.

Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół. 




Sos:
jogurt mieszamy z garam masalą.

Warzywa kroimy.


Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy.

W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno.

Uwaga! Danie jest bardzo sycące!


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty