Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Pita w stylu indyjskim z burgerem ciecierzycowym i paneerem
Tym razem burger w wersji wege. Chrupiący chlebek pita nadziany burgerem z ciecierzycy, smażonym serem paneer i sosem z przyprawą garam masala, podany z warzywami. Na bardzo konkretny obiad!
Składniki:
- Chlebki pita - 4 szt
- Kotlety z soczewicy:
- Soczewica czerwona - 150g
- Pieczarki - 5szt
- Cebula - 1szt
- Masło - 1 łyżeczka
- Czosnek - 1 ząbek
- Bułka tarta - 2 łyżki
- Jajko - 1szt
- Przyprawy: papryka słodka, ostra, wędzona, curry, pieprz
- Olej do smażenia
- Paneer smażony:
- Ser paneer - 180g (kupny lub domowy - przepis w opisie)
- Olej do smażenia
- Sos:
- Jogurt naturalny gęsty - 2 łyżki
- Przyprawa garam masala - 1 łyżeczka
- Warzywa:
- Pomidor, ogórek, sałata
Soczewicę gotujemy w 1 szklance wody. Pilnujemy,
aby się nie przypaliła. Kiedy będzie już miękka, zostawiamy ją pod do
ostygnięcia przykryciem, aby wciągnęła resztę wody (jeśli jest jej z
dużo można odlać).
Pieczarki i cebulę kroimy dowolnie, czosnek przeciskamy. Smażymy na
maśle, aż cebula będzie szklista, a pieczarki pozbędą się wody. Po
schłodzeniu dokładanie miksujemy.
Ciecierzycę miksujemy, ale tylko chwilkę. Nie musi być gładka. Dodajemy
zmiksowane pieczarki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy, robimy z
masy 4 kotlety i smażymy.
Ser paneer możemy kupić, lub zrobić sami z tego przepisu - wystarczy 1 litr mleka.
Ser kroimy na plastry i smażymy w niedużej ilości oleju. Paneer się nie roztapia przy smażeniu.
Ja zrobiłam 2 plastry i do każdego burgera dałam po pół.
Sos:
jogurt mieszamy z garam masalą.
Warzywa kroimy.
Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku zgodnie z instrukcją. Rozcinamy, smarujemy sosem i napełniamy.
W większych chlebkach powinny zmieścić się także warzywa, ja miałam malutkie bułki, więc warzywa musiałam podać osobno.
Uwaga! Danie jest bardzo sycące!
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz