Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Curry z ziemniakami i serem paneer

 

Curry z ziemniakami i pomidorami, podawane ze smażonym serem paneer. To proste danie to bogactwo orientalnych smaków. 

Składniki (na 5 porcji):

  • Ziemniaki - 6 większych
  • Pomidory - 800g (mogą być z puszki)
  • Cukinia - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Czerwona pasta curry - 50g
  • Ser paneer - 400g (przepis poniżej)
  • Olej - 1 łyżka
  • Do dekoracji świeża kolendra

Ser paneer (panir) można kupić, lub zrobić dzień wcześniej z tego przepisu. Jest bardzo prosty. Warto zrobić z 2 litrów mleka.

Curry:
Ziemniaki i cukinię kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na oleju przesmażamy cebulę i czosnek około 1 minuty. Dodajemy pomidory i pastę curry. Dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dokładamy ziemniaki i cukinię. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dolewamy dok z cytryny i ewentualnie doprawiamy do smaku (pasta curry jest na tyle bogata, że raczej nie będzie to konieczne).

Ser kroimy w kostkę i smażymy na patelni z każdej strony do zarumienienia.

Curry podajemy z serem i posypane świeżą kolendrą (której niestety nie miałam). 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty