Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka ziemniaczana z łososiem pieczonym

Sałatka ziemniaczana z łososiem pieczonym

Pyszna i sycąca sałatka ziemniaczana z pieczonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym. Smacznie i zdrowo!

Składniki na 2 porcje:

  • Ziemniaki - 6szt małych
  • Jarmuż - 3 duże liście
  • Cebula czerwona - 1szt nieduża
  • Pieczony łosoś - 200g
  • Jajko - 3szt
  • Pietruszka - kilka gałązek
  • Musztarda francuska do dekoracji

Sos:

  • Oliwa - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1 płaska łyżka
  • Pieprz do smaku 


Jajka gotujemy na twardo.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub po obraniu - jak wolicie. Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe kroimy je w plasterki. Z jarmużu wycinamy twardy środek i kroimy liście w plasterki. Dodajemy do jeszcze ciepłych ziemniaków - jarmuż dzięki temu lekko zmięknie. Pozostawiamy do ostudzenia.

Cebulę kroimy w półplasterki, pietruszkę siekamy, dodajemy do ziemniaków. 

Składniki na sos mieszamy i łączymy sos z warzywami. Dzielimy na 2 porcje. Na każdej układamy po 100g kawałków łososia, po 1,5 jajka. Całość dekorujemy musztardą francuską.

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Komentarze

  1. Hej Chocheleczko! Sałatka jest świetna, a patent z ciepłymi ziemniakami i jarmużem podpatruję, bo pięknie mi rośnie w tym roku (nawet mąż zjadł na śniadanie dzisiaj, bo mu podebrałam z krzaczka te młodziutkie listki, żeby nie sarkał, że twardy :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie u mnie już wyrosły strasznie duże i lekko twarde. Ale nadal są pyszne i trzeba je wykorzystać ;)

      Usuń
  2. Świetna sałatka, smaczna i pożywna, w lecie może zastąpić obiad :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty