Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Pyszny, zdrowy i szybki obiad - makaron z tuńczykiem i oliwkami w pomidorowym sosie. Danie jest bardzo sycące i zawiera sporo białka.

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron grubszy - 100g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki (u mnie kalamon) - 12szt
  • Sambal oelek - odrobina do smaku
  • Passata pomidorowa - 200ml
  • Ocet - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Sól, pieprz do smaku
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Tuńczyk w sosie własnym kawałki - 200g
  • Bazylia suszona - do dekoracji


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

W tym samym czasie na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki oliwki oraz sambal oelek. Smażymy jeszcze minutę. Dodajemy passatę pomidorową, ocet, cukier, sól, pieprz i koncentrat. Smażymy kolejne kilka minut. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i ugotowany makaron. Mieszamy dokładnie, smażymy, aż nadmiar wody odparuje.

Przed podaniem posypujemy suszoną bazylią.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty