Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Błyskawiczna surówka z groszkiem

Błyskawiczna surówka z groszkiem

Szybka i pyszna surówka - idealna do mięs i ryb z grilla. Zrobicie ją w 5 minut!

Składniki na 4 porcje:

  • Groszek konserwowy - 300g
  • Ogórek kiszony - 6szt
  • Cebula (u mnie czerwona) - 1szt nieduża razem ze szczypiorem
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz do smaku


Groszek odcedzamy. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli macie bardzo ostrą cebulę, można ją sparzyć. Szczypior z cebuli siekamy.

Łączymy wszystkie warzywa, dodajemy olej, sok z cytryny, cukier i pieprz. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła.


Komentarze

  1. Ciekawy pomysł na groszek konserwowy. Ja zwykle tylko do sałatki jarzynowej go dodaje,a tu takie pyszności można wyczarować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama często taką robiła na ostatnią chwilę. Ostatnio mi się przypomniała i nadal smakowała świetnie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty