Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Skrzydełka w słodko-ostrej glazurze


Skrzydełka pieczone, a następnie glazurowane w słodko-ostrej, miodowej glazurze. Są chrupiące, soczyste i niewiarygodnie pyszne!

Składniki:

  • Skrzydełka - 1 kg (u mnie tylko części środkowe)
  • Przyprawy mielone:
  • chilli, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz,
  • pieprz ziołowy, bazylia
  • Olej - 1 łyżka

Glazura:

  • Miód - 2 łyżki
  • Sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Olej mieszamy z przyprawami w proszku: chilli, papryką, czosnkiem, pieprzami, bazylią. Taką marynatą zalewamy skrzydełka na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągamy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 

Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-35 minut. 

Pod koniec pieczenia przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy miód, sos sojowy, srirachę, olej sezamowy. Podgrzewamy, aż miód się będzie płynny i wszystkie składniki ładnie się połączą. Do gorącej glazury wrzucamy upieczone skrzydełka i sezam. Razem podgrzewamy jeszcze około minutę, bardzo dokładnie mieszając. Skrzydełka powinny być całkowicie pokryte glazurą. 

Podajemy od razu, najlepiej z frytkami i surówką lub świeżymi warzywami.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty