Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Skrzydełka w słodko-ostrej glazurze


Skrzydełka pieczone, a następnie glazurowane w słodko-ostrej, miodowej glazurze. Są chrupiące, soczyste i niewiarygodnie pyszne!

Składniki:

  • Skrzydełka - 1 kg (u mnie tylko części środkowe)
  • Przyprawy mielone:
  • chilli, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz,
  • pieprz ziołowy, bazylia
  • Olej - 1 łyżka

Glazura:

  • Miód - 2 łyżki
  • Sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Olej mieszamy z przyprawami w proszku: chilli, papryką, czosnkiem, pieprzami, bazylią. Taką marynatą zalewamy skrzydełka na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągamy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 

Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-35 minut. 

Pod koniec pieczenia przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy miód, sos sojowy, srirachę, olej sezamowy. Podgrzewamy, aż miód się będzie płynny i wszystkie składniki ładnie się połączą. Do gorącej glazury wrzucamy upieczone skrzydełka i sezam. Razem podgrzewamy jeszcze około minutę, bardzo dokładnie mieszając. Skrzydełka powinny być całkowicie pokryte glazurą. 

Podajemy od razu, najlepiej z frytkami i surówką lub świeżymi warzywami.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty