Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Steki wołowe


Bardzo prosty przepis na pyszne steki wołowe. Wołowina dojrzewająca wymaga bardzo krótkiej obróbki termicznej, dzięki czemu mięso pozostaje soczysta i pełna aromatu.

Składniki na 2 porcje:

  • Steki z wołowiny dojrzewającej - 2 szt (u mnie 400g)
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Wołowina dojrzewająca jest sprzedawana w postaci cieniutkich steków. Ważne, aby na 30 minut przed obróbką termiczną wyciągnąć je z lodówki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
Masło rozpuszczamy.
Przed samym smażeniem steki posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mocno rozgrzaną patelnię grillową lekko smarujemy masłem. Układamy steki. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia usmażenia, obracamy steki. Pod koniec smażenia polewamy pozostałym masłem.
Ile smażyć? Zależy jakie steki lubimy:
- steki krwiste - 1-2 minuty z każdej strony (będzie lekko usmażony na zewnątrz, w środku surowy),
- średnio krwisty - 3 minuty z każdej strony (w środku mięso różowe, lekko surowe) - to moja ulubiona wersja,
- średnio wysmażony - 4 minuty z każdej strony (mięso ścięte w środku, nie wypływają soki),
- dobrze wysmażony - 6-8 minut z każdej strony (mięso dość twarde, całkowicie usmażone w środku).
Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i jędrne.

Podajemy z frytkami i surówką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty