Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kanapka Elvisa Presleya

 

Do kin trafił właśnie film o Elvisie Presleyu, więc pomyślałam, że to dobry czas by przypomnieć ulubioną kanapkę Króla. Masło orzechowe, banan i bekon - brzmi jak szaleństwo, ale smakuje świetnie!

Składniki na 4 kanapki:

  • Chleb tostowy - 8 kromek
  • Boczek wędzony parzony - 8 plasterków (grubszych)
  • Banan - 1szt
  • Masło orzechowe - 2 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Opcjonalnie: dżem lub syrop klonowy

Chleb tostowy smarujemy olejem i pieczemy w 180 stopniach przez kilka minut, do zarumienienia. Alternatywną wersją jest przygotowanie kanapek z niepodpiekanego chleba i smażenie już gotowych. Będą jednak wtedy bardzo tłuste. 

Boczek smażymy, aż będzie chrupiący. Banana kroimy w plasterki. 

Cztery podpieczone kromki smarujemy masłem orzechowym, układamy na nich plasterki banana i po 2 plasterki boczku. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Opcjonalnie do kanapek można dodać syrop klonowy lub dżem - według mnie świetnie pasowałby dżem żurawinowy. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty