Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kanapka Elvisa Presleya

 

Do kin trafił właśnie film o Elvisie Presleyu, więc pomyślałam, że to dobry czas by przypomnieć ulubioną kanapkę Króla. Masło orzechowe, banan i bekon - brzmi jak szaleństwo, ale smakuje świetnie!

Składniki na 4 kanapki:

  • Chleb tostowy - 8 kromek
  • Boczek wędzony parzony - 8 plasterków (grubszych)
  • Banan - 1szt
  • Masło orzechowe - 2 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Opcjonalnie: dżem lub syrop klonowy

Chleb tostowy smarujemy olejem i pieczemy w 180 stopniach przez kilka minut, do zarumienienia. Alternatywną wersją jest przygotowanie kanapek z niepodpiekanego chleba i smażenie już gotowych. Będą jednak wtedy bardzo tłuste. 

Boczek smażymy, aż będzie chrupiący. Banana kroimy w plasterki. 

Cztery podpieczone kromki smarujemy masłem orzechowym, układamy na nich plasterki banana i po 2 plasterki boczku. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Opcjonalnie do kanapek można dodać syrop klonowy lub dżem - według mnie świetnie pasowałby dżem żurawinowy. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty