Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Likier z draży Korsarz

 

Draże kokosowe to zdecydowanie mój smak dzieciństwa! Dziś proponuję go w wersji dla dorosłych. Rewelacyjny kokosowo-czekoladowy napój alkoholowy. Likier jest pyszny samodzielnie, jako sos do lodów czy dodatek do kawy.
 

Składniki:

  • Draże kokosowe - 300g
  • Mleko skondensowanie niesłodzone - 500ml
  • Woda przegotowana, ostudzona - 200ml
  • Spirytus - 100ml (jeśli wolisz mocniejszy likier, daj więcej alkoholu)

Draże kruszymy. Można wkładać porcje draży pomiędzy ręczniki papierowe i uderzać tłuczkiem do mięsa. Draże zalewamy mlekiem skondensowanym i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie gotujemy! Draże powinny się rozpuścić. Studzimy.


Mieszamy mleko z cukierkami, przegotowaną wodę i spirytus. Dokładnie mieszamy. Likier przelewamy do butelek. Z tej porcji wychodzi 1 litr. Butelki umieszczamy w zacienionym miejscu. Likier mieszamy codziennie. 

Po kilku dniach jest gotowy do picia. 

Można przechowywać go w lodówce, będzie wtedy jednak gęstszy.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty