Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z bulgurem i kiełbasą


Sałatka idealna na pudełkowe śniadanie. Sycąca kasza bulgur z kiełbasą, ogórkiem i selerem naciowym. Pysznie doprawiona sosem z dodatkiem musztardy francuskiej.

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza bulgur - 100g
  • Kiełbasa krakowska - 120g
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Ogórek kiszony - 3szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Kaszę płuczemy, zalewamy niecałą szklanką wody (opcjonalnie ze szczyptą soli) i gotujemy do miękkości. Powinno to zająć około 15 minut. Kaszę zdejmujemy z ognia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na kilka minut. 


Selera naciowego obieramy z grubszych włókien i kroimy w paseczki. Można użyć selera surowego, lub sparzyć go - przelać wrzątkiem i potem zimną wodą. 


Ogórka kiszonego i kiełbasę kroimy w kostkę. 


Kaszę mieszamy z kiełbasą, ogórkiem i selerem. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę zostawiamy w lodówce na kilka godzin do przegryzienia.
Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty