Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z bulgurem i kiełbasą


Sałatka idealna na pudełkowe śniadanie. Sycąca kasza bulgur z kiełbasą, ogórkiem i selerem naciowym. Pysznie doprawiona sosem z dodatkiem musztardy francuskiej.

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza bulgur - 100g
  • Kiełbasa krakowska - 120g
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Ogórek kiszony - 3szt
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Kaszę płuczemy, zalewamy niecałą szklanką wody (opcjonalnie ze szczyptą soli) i gotujemy do miękkości. Powinno to zająć około 15 minut. Kaszę zdejmujemy z ognia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na kilka minut. 


Selera naciowego obieramy z grubszych włókien i kroimy w paseczki. Można użyć selera surowego, lub sparzyć go - przelać wrzątkiem i potem zimną wodą. 


Ogórka kiszonego i kiełbasę kroimy w kostkę. 


Kaszę mieszamy z kiełbasą, ogórkiem i selerem. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy pieprzem do smaku. Sałatkę zostawiamy w lodówce na kilka godzin do przegryzienia.
Podajemy schłodzoną.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty