Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z serem Camembert i brzoskwiniami


Warzywno-owocowa sałatka z serem pleśniowym. Charakteru nadaje jej prażony słonecznik.

Składniki na 4 porcje:

  • Ser Camembert - 1 krążek 120g
  • Rukola i roszponka - po 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Pomidory suszone - 2 plasterki
  • Oliwki - 16szt
  • Brzoskwinie z puszki - 4 połówki

  • Słonecznik - 4 łyżki

  • Olej spod pomidorów - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop spod brzoskwiń - 2 łyżki

 

Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniony i nabierze intensywnego aromaty. Odkładamy do schłodzenia.

Na 4 talerze nakładamy rukolę, roszponkę, pokrojone pomidory i oliwki. Na warzywach układamy kawałki sera i brzoskwiń.

Olej, ocet i syrop mieszamy, polewamy sałatkę. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty