Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z serem Camembert i brzoskwiniami


Warzywno-owocowa sałatka z serem pleśniowym. Charakteru nadaje jej prażony słonecznik.

Składniki na 4 porcje:

  • Ser Camembert - 1 krążek 120g
  • Rukola i roszponka - po 2 garście
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Pomidory suszone - 2 plasterki
  • Oliwki - 16szt
  • Brzoskwinie z puszki - 4 połówki

  • Słonecznik - 4 łyżki

  • Olej spod pomidorów - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Syrop spod brzoskwiń - 2 łyżki

 

Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniony i nabierze intensywnego aromaty. Odkładamy do schłodzenia.

Na 4 talerze nakładamy rukolę, roszponkę, pokrojone pomidory i oliwki. Na warzywach układamy kawałki sera i brzoskwiń.

Olej, ocet i syrop mieszamy, polewamy sałatkę. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty