Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Sałatka z kuskusem, kurczakiem i owocami


Uwielbiam połączenie słonych, ostrych i słodkich smaków. W tej sałatce są wszystkie: kurczak, jalapeno, oliwki i owoce.

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza kuskus - 100g
  • Kurczak pierś - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone do kurczaka:
  • papryka słodka, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, cząber, pietruszka
  • Brzoskwinie (poza sezonem mogą być z puszki) - 2szt
  • Oliwki czarne - 15szt
  • Jalapeno marynowane - 10 plasterków
  • Pomidory suszone - 5 plastrów
  • Kukurydza konserwowa - 80g
  • Granat - ziarna z 1/2 szt

  • Sos:
  • Olej - 3 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Bazylia świeża lub suszona - 1 łyżeczka
  • Chilli chipotle mielone - szczypta

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Wody powinno być około 1cm ponad poziom kaszy. Po kilku minutach kasza wchłonie całą wodę, napęcznieje i zmięknie. Mieszamy widelcem.

Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy łyżkę oleju i przyprawy. Smażymy około 15 minut (większe kawałki mogą wymagać dłuższego czasu).

Oliwki, jalapeno i pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie kroimy w kostkę (zostawiamy kilka większych kawałków do dekoracji).

Olej łączymy z syropem klonowym, siekaną bazylią i chipotle.

Mieszamy kaszę z kurczakiem, wszystkimi warzywami i owocami. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Dekorujemy brzoskwinią i świeżą bazylią. Podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty