Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z kuskusem, kurczakiem i owocami


Uwielbiam połączenie słonych, ostrych i słodkich smaków. W tej sałatce są wszystkie: kurczak, jalapeno, oliwki i owoce.

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza kuskus - 100g
  • Kurczak pierś - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone do kurczaka:
  • papryka słodka, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, cząber, pietruszka
  • Brzoskwinie (poza sezonem mogą być z puszki) - 2szt
  • Oliwki czarne - 15szt
  • Jalapeno marynowane - 10 plasterków
  • Pomidory suszone - 5 plastrów
  • Kukurydza konserwowa - 80g
  • Granat - ziarna z 1/2 szt

  • Sos:
  • Olej - 3 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Bazylia świeża lub suszona - 1 łyżeczka
  • Chilli chipotle mielone - szczypta

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Wody powinno być około 1cm ponad poziom kaszy. Po kilku minutach kasza wchłonie całą wodę, napęcznieje i zmięknie. Mieszamy widelcem.

Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy łyżkę oleju i przyprawy. Smażymy około 15 minut (większe kawałki mogą wymagać dłuższego czasu).

Oliwki, jalapeno i pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie kroimy w kostkę (zostawiamy kilka większych kawałków do dekoracji).

Olej łączymy z syropem klonowym, siekaną bazylią i chipotle.

Mieszamy kaszę z kurczakiem, wszystkimi warzywami i owocami. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Dekorujemy brzoskwinią i świeżą bazylią. Podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty