Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z kuskusem, kurczakiem i owocami


Uwielbiam połączenie słonych, ostrych i słodkich smaków. W tej sałatce są wszystkie: kurczak, jalapeno, oliwki i owoce.

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza kuskus - 100g
  • Kurczak pierś - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone do kurczaka:
  • papryka słodka, pieprz, czosnek, oregano, bazylia, cząber, pietruszka
  • Brzoskwinie (poza sezonem mogą być z puszki) - 2szt
  • Oliwki czarne - 15szt
  • Jalapeno marynowane - 10 plasterków
  • Pomidory suszone - 5 plastrów
  • Kukurydza konserwowa - 80g
  • Granat - ziarna z 1/2 szt

  • Sos:
  • Olej - 3 łyżki
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Bazylia świeża lub suszona - 1 łyżeczka
  • Chilli chipotle mielone - szczypta

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem. Wody powinno być około 1cm ponad poziom kaszy. Po kilku minutach kasza wchłonie całą wodę, napęcznieje i zmięknie. Mieszamy widelcem.

Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy łyżkę oleju i przyprawy. Smażymy około 15 minut (większe kawałki mogą wymagać dłuższego czasu).

Oliwki, jalapeno i pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie kroimy w kostkę (zostawiamy kilka większych kawałków do dekoracji).

Olej łączymy z syropem klonowym, siekaną bazylią i chipotle.

Mieszamy kaszę z kurczakiem, wszystkimi warzywami i owocami. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Dekorujemy brzoskwinią i świeżą bazylią. Podajemy po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty