Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Trippa alla Fiorentina czyli flaki we włoskim stylu


Włoska wersja flaków jest nieco inna niż polska - gęsta, mocno warzywna. Smakują świetnie i bardzo polecam spróbować, ja z pewnością będę wracać do tego przepisu.

Składniki:

  • Flaki obgotowane - 1kg
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Szalotka - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Seler naciowy - 4-5 łodyg
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 2szt
  • Pomidory krojone - 800g
  • Wino czerwone wytrawne - 250ml
  • Bulion (najlepiej wołowy) - 400ml
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Goździki - 2szt
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek i bazylia - po 1 gałązce świeżej lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej
  • Parmezan do posypania (ja ominęłam)

W przepisach często flaki są obgotowywane jeszcze raz przed przygotowaniem dania. Ja tego nie robię, ale oczywiście można.

Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, a selera obieramy z grubszych włókien i kroimy w plastry. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów), goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Smażymy jeszcze kilka minut. 

Dodajemy flaki, wino, bulion, pomidory, chilli i zioła. Dusimy na małym ogniu. Długo. Najlepiej około 2 godzin. Flaki powinny być miękkie, a całe danie gęste.

 
Przed podaniem posypujemy parmezanem (ja ten krok pominęłam). Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty