Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Trippa alla Fiorentina czyli flaki we włoskim stylu


Włoska wersja flaków jest nieco inna niż polska - gęsta, mocno warzywna. Smakują świetnie i bardzo polecam spróbować, ja z pewnością będę wracać do tego przepisu.

Składniki:

  • Flaki obgotowane - 1kg
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Szalotka - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Seler naciowy - 4-5 łodyg
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 2szt
  • Pomidory krojone - 800g
  • Wino czerwone wytrawne - 250ml
  • Bulion (najlepiej wołowy) - 400ml
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Goździki - 2szt
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek i bazylia - po 1 gałązce świeżej lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej
  • Parmezan do posypania (ja ominęłam)

W przepisach często flaki są obgotowywane jeszcze raz przed przygotowaniem dania. Ja tego nie robię, ale oczywiście można.

Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, a selera obieramy z grubszych włókien i kroimy w plastry. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów), goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Smażymy jeszcze kilka minut. 

Dodajemy flaki, wino, bulion, pomidory, chilli i zioła. Dusimy na małym ogniu. Długo. Najlepiej około 2 godzin. Flaki powinny być miękkie, a całe danie gęste.

 
Przed podaniem posypujemy parmezanem (ja ten krok pominęłam). Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty