Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Trippa alla Fiorentina czyli flaki we włoskim stylu


Włoska wersja flaków jest nieco inna niż polska - gęsta, mocno warzywna. Smakują świetnie i bardzo polecam spróbować, ja z pewnością będę wracać do tego przepisu.

Składniki:

  • Flaki obgotowane - 1kg
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Szalotka - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Seler naciowy - 4-5 łodyg
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 2szt
  • Pomidory krojone - 800g
  • Wino czerwone wytrawne - 250ml
  • Bulion (najlepiej wołowy) - 400ml
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz ziarnisty - 8szt
  • Goździki - 2szt
  • Chilli - 1/2 łyżeczki
  • Tymianek i bazylia - po 1 gałązce świeżej lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej
  • Parmezan do posypania (ja ominęłam)

W przepisach często flaki są obgotowywane jeszcze raz przed przygotowaniem dania. Ja tego nie robię, ale oczywiście można.

Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę, a selera obieramy z grubszych włókien i kroimy w plastry. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pozostałe warzywa (bez pomidorów), goździki, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Smażymy jeszcze kilka minut. 

Dodajemy flaki, wino, bulion, pomidory, chilli i zioła. Dusimy na małym ogniu. Długo. Najlepiej około 2 godzin. Flaki powinny być miękkie, a całe danie gęste.

 
Przed podaniem posypujemy parmezanem (ja ten krok pominęłam). Podajemy z pieczywem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty