Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Azjatycka surówka z ogórka i kalarepki


Bardzo chrupiąca surówka z sezonowymi warzywami i orientalnymi dodatkami. Idealna do letnich obiadów lub grilla.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe - 4szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Imbir marynowany - 3 plasterki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Sezam - 1 łyżka
  • Chilli płatki - do posypania

Kalarepkę obieramy, razem z ogórkami kroimy w słupki.
Imbir i obrany ząbek czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę.
Mieszamy olej, ocet, srirachę, cukier, sezam, imbir i czosnek. Łączymy wszystkie składniki. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem posypujemy płatkami chilli.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty