Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Azjatycka surówka z ogórka i kalarepki


Bardzo chrupiąca surówka z sezonowymi warzywami i orientalnymi dodatkami. Idealna do letnich obiadów lub grilla.

Składniki:

  • Ogórki gruntowe - 4szt
  • Kalarepa - 1szt
  • Imbir marynowany - 3 plasterki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Sezam - 1 łyżka
  • Chilli płatki - do posypania

Kalarepkę obieramy, razem z ogórkami kroimy w słupki.
Imbir i obrany ząbek czosnku kroimy w bardzo drobną kostkę.
Mieszamy olej, ocet, srirachę, cukier, sezam, imbir i czosnek. Łączymy wszystkie składniki. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem posypujemy płatkami chilli.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty