Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kotlety z buraka i kaszy gryczanej / wege kotlety


Kotlety w wersji wegetariańskiej - z kaszą gryczaną i burakami. Pieczone w piekarniku, więc bez nadmiaru tłuszczu. Są pyszne i zdrowe!

Składniki:

  • Kasza gryczana - 100g
  • Buraki - 3 nieduże
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka + 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Jajko - 2szt
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy,
  • curry - 1 łyżeczka

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż będą lekko przyrumienione.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją.
Buraki obieramy i trzemy na tarce.
Mieszamy buraki, kaszę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, musztardę, 2 łyżkę oleju, jajka i przyprawy. Bardzo dobrze zagniatamy masę.
Z masy formujemy kotlety (trzeba dość mocno ścisnąć, aby dobrze się trzymały). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. W połowie delikatnie obracamy. Z tej porcji wyszło mi 9 kotletów. Ale są pyszne i jedzenie raczej nie kończy się na jednym ;)

Kotlety smakują świetnie z letnimi warzywami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty