Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Kotlety z buraka i kaszy gryczanej / wege kotlety


Kotlety w wersji wegetariańskiej - z kaszą gryczaną i burakami. Pieczone w piekarniku, więc bez nadmiaru tłuszczu. Są pyszne i zdrowe!

Składniki:

  • Kasza gryczana - 100g
  • Buraki - 3 nieduże
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżeczka + 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Jajko - 2szt
  • Przyprawy:
  • pieprz, pieprz ziołowy,
  • curry - 1 łyżeczka

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy. Smażymy na 1 łyżeczce oleju, aż będą lekko przyrumienione.
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją.
Buraki obieramy i trzemy na tarce.
Mieszamy buraki, kaszę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, musztardę, 2 łyżkę oleju, jajka i przyprawy. Bardzo dobrze zagniatamy masę.
Z masy formujemy kotlety (trzeba dość mocno ścisnąć, aby dobrze się trzymały). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. W połowie delikatnie obracamy. Z tej porcji wyszło mi 9 kotletów. Ale są pyszne i jedzenie raczej nie kończy się na jednym ;)

Kotlety smakują świetnie z letnimi warzywami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty