Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Bób pieczony z ziołami i płatkami drożdżowymi


Bób w trochę innej wersji - pieczony ze świeżymi ziołami i płatkami drożdżowymi nadającymi lekko serowy smak. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki na 6 porcji:

  • Bób - 1kg
  • Olej - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz, sól, pieprz ziołowy
  • Chilli grys - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła (po kilka gałązek) - rozmaryn, tymianek
  • Płatki drożdżowe - 1 łyżka

Bób myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy do niego olej, przeciśnięty czosnek, przyprawy, płatki drożdżowe oraz zioła. Zioła możemy dodać w całości (po pieczeniu łatwiej będzie wyłowić całe gałązki) lub posiekać.  


Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 40 minut. Jeśli nadal jest twardy, dopiekamy jeszcze 10 minut. Na końcu pieczemy bez przykrycia przez 5 minut. 

Bób świetnie smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty