Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Bób pieczony z ziołami i płatkami drożdżowymi


Bób w trochę innej wersji - pieczony ze świeżymi ziołami i płatkami drożdżowymi nadającymi lekko serowy smak. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki na 6 porcji:

  • Bób - 1kg
  • Olej - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz, sól, pieprz ziołowy
  • Chilli grys - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła (po kilka gałązek) - rozmaryn, tymianek
  • Płatki drożdżowe - 1 łyżka

Bób myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy do niego olej, przeciśnięty czosnek, przyprawy, płatki drożdżowe oraz zioła. Zioła możemy dodać w całości (po pieczeniu łatwiej będzie wyłowić całe gałązki) lub posiekać.  


Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 40 minut. Jeśli nadal jest twardy, dopiekamy jeszcze 10 minut. Na końcu pieczemy bez przykrycia przez 5 minut. 

Bób świetnie smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty