Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Mrożona herbata brzoskwiniowa / ice tea

Domowa mrożona herbata jest idealna na lato - jest pyszna i świetnie gasi pragnienie. Do tego jest dużo tańsza i zdrowsza od sklepowych gotowców.

Składniki:

  • Woda - 1l przegotowanej zimnej + 0,5 szkl wrzątku
  • Herbata czarna - 2 łyżeczki
  • Brzoskwinie - 2 szt
  • Stewia - do smaku (można użyć innego słodzika lub cukru)


W połowie szklanki wrzątku zaparzamy mocną herbatę (czyli parzymy dłuższy czas z instrukcji). Po schłodzeniu mieszamy z zimną wodą. Brzoskwinie kroimy na cząstki i dorzucamy do dzbanka. Słodzimy do smaku. Polecam słodzik w płynie - dobrze się rozpuszcza i łatwo go dozować. Herbatę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc, aby brzoskwinie oddały swój smak). Podajemy z kostkami lodu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty