Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mrożona herbata brzoskwiniowa / ice tea

Domowa mrożona herbata jest idealna na lato - jest pyszna i świetnie gasi pragnienie. Do tego jest dużo tańsza i zdrowsza od sklepowych gotowców.

Składniki:

  • Woda - 1l przegotowanej zimnej + 0,5 szkl wrzątku
  • Herbata czarna - 2 łyżeczki
  • Brzoskwinie - 2 szt
  • Stewia - do smaku (można użyć innego słodzika lub cukru)


W połowie szklanki wrzątku zaparzamy mocną herbatę (czyli parzymy dłuższy czas z instrukcji). Po schłodzeniu mieszamy z zimną wodą. Brzoskwinie kroimy na cząstki i dorzucamy do dzbanka. Słodzimy do smaku. Polecam słodzik w płynie - dobrze się rozpuszcza i łatwo go dozować. Herbatę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc, aby brzoskwinie oddały swój smak). Podajemy z kostkami lodu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty