Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mrożona herbata brzoskwiniowa / ice tea

Domowa mrożona herbata jest idealna na lato - jest pyszna i świetnie gasi pragnienie. Do tego jest dużo tańsza i zdrowsza od sklepowych gotowców.

Składniki:

  • Woda - 1l przegotowanej zimnej + 0,5 szkl wrzątku
  • Herbata czarna - 2 łyżeczki
  • Brzoskwinie - 2 szt
  • Stewia - do smaku (można użyć innego słodzika lub cukru)


W połowie szklanki wrzątku zaparzamy mocną herbatę (czyli parzymy dłuższy czas z instrukcji). Po schłodzeniu mieszamy z zimną wodą. Brzoskwinie kroimy na cząstki i dorzucamy do dzbanka. Słodzimy do smaku. Polecam słodzik w płynie - dobrze się rozpuszcza i łatwo go dozować. Herbatę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc, aby brzoskwinie oddały swój smak). Podajemy z kostkami lodu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty