Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Czosnkowa surówka z kalafiorem


Świeże warzywa w czosnkowo-miętowym sosie. Surowy kalafior jest świetnym źródłem witamin i minerałów, warto włączyć go do swojej diety.

Składniki na 4 porcje:

  • Kalafior - 1/4 główki
  • Ogórek - 4szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Czosnek - 1-2 ząbki
  • Mięta - kilka liści lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Jogurt naturalny - 1szt 180g
  • Majonez - 1 łyżka

Ogórki trzemy na tarce, odstawiamy na kilka minut. Odciskamy z nadmiaru wody. Kalarepkę obieramy, razem z kalafiorem trzemy na tarce.
Czosnek przeciskamy, miętę bardzo drobno kroimy.
Mieszamy warzywa, czosnek, miętę, jogurt i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godziną do przegryzienia. Psuje idealnie do potraw z grilla.


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty