Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Granita mohito


Granita to tradycyjny sycylijski deser lodowy na bazie wody z sokami lub syropami owocowymi. Moja wersja z limonką, miętą i rumem jest inspirowana słynnym drinkiem mohito. Powstał świetny, orzeźwiający napój idealny na letnie popołudnia!

Składniki na 4 nieduże porcje:

  • Woda - 400ml
  • Cukier - 40g
  • Limonki - 3szt
  • Mięta - 1/2 szklanki świeżych liści
  • Rum - 40ml

 

Limonki szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. 


Wodę z cukrem podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy skórkę z limonki i liście mięty. Parzymy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Studzimy.


Ostudzony napar odcedzamy (warto odcisnąć miętę, bo jest w niej nadal dużo aromatu). Dodajemy sok z limonki i rum. 


Napój przelewamy do plastikowego pojemnika. Polecam pojemniki po lodach. Wkładamy do zamrażarki. Można zmrozić go na dwa sposoby:
- po 2 godzinach wyciągamy i mieszamy widelcem, aby zmroził się równomiernie. Powtarzamy mieszanie co pół godziny, aż napój będzie mocno zmrożony;
- mrozimy przez kilka godzin do zupełnego zamrożenia. Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. Mieszamy co 10 minut.

Granitę dekorujemy świeżą mięto i podajemy koniecznie ze słomką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty