Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Granita mohito
Granita to tradycyjny sycylijski deser lodowy na bazie wody z sokami lub syropami owocowymi. Moja wersja z limonką, miętą i rumem jest inspirowana słynnym drinkiem mohito. Powstał świetny, orzeźwiający napój idealny na letnie popołudnia!
Składniki na 4 nieduże porcje:
- Woda - 400ml
- Cukier - 40g
- Limonki - 3szt
- Mięta - 1/2 szklanki świeżych liści
- Rum - 40ml
Limonki szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.
Wodę z cukrem podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu.
Dodajemy skórkę z limonki i liście mięty. Parzymy pod przykryciem 10
minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Studzimy.
Ostudzony napar odcedzamy (warto odcisnąć miętę, bo jest w niej nadal dużo aromatu). Dodajemy sok z limonki i rum.
Napój przelewamy do plastikowego pojemnika. Polecam pojemniki po lodach.
Wkładamy do zamrażarki. Można zmrozić go na dwa sposoby:
- po 2 godzinach wyciągamy i mieszamy widelcem, aby zmroził się
równomiernie. Powtarzamy mieszanie co pół godziny, aż napój będzie mocno
zmrożony;
- mrozimy przez kilka godzin do zupełnego zamrożenia. Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. Mieszamy co 10 minut.
Granitę dekorujemy świeżą mięto i podajemy koniecznie ze słomką.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz