Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Granita mohito


Granita to tradycyjny sycylijski deser lodowy na bazie wody z sokami lub syropami owocowymi. Moja wersja z limonką, miętą i rumem jest inspirowana słynnym drinkiem mohito. Powstał świetny, orzeźwiający napój idealny na letnie popołudnia!

Składniki na 4 nieduże porcje:

  • Woda - 400ml
  • Cukier - 40g
  • Limonki - 3szt
  • Mięta - 1/2 szklanki świeżych liści
  • Rum - 40ml

 

Limonki szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. 


Wodę z cukrem podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy skórkę z limonki i liście mięty. Parzymy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Studzimy.


Ostudzony napar odcedzamy (warto odcisnąć miętę, bo jest w niej nadal dużo aromatu). Dodajemy sok z limonki i rum. 


Napój przelewamy do plastikowego pojemnika. Polecam pojemniki po lodach. Wkładamy do zamrażarki. Można zmrozić go na dwa sposoby:
- po 2 godzinach wyciągamy i mieszamy widelcem, aby zmroził się równomiernie. Powtarzamy mieszanie co pół godziny, aż napój będzie mocno zmrożony;
- mrozimy przez kilka godzin do zupełnego zamrożenia. Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. Mieszamy co 10 minut.

Granitę dekorujemy świeżą mięto i podajemy koniecznie ze słomką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty