Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Granita mohito


Granita to tradycyjny sycylijski deser lodowy na bazie wody z sokami lub syropami owocowymi. Moja wersja z limonką, miętą i rumem jest inspirowana słynnym drinkiem mohito. Powstał świetny, orzeźwiający napój idealny na letnie popołudnia!

Składniki na 4 nieduże porcje:

  • Woda - 400ml
  • Cukier - 40g
  • Limonki - 3szt
  • Mięta - 1/2 szklanki świeżych liści
  • Rum - 40ml

 

Limonki szorujemy. Ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok. 


Wodę z cukrem podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy skórkę z limonki i liście mięty. Parzymy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Studzimy.


Ostudzony napar odcedzamy (warto odcisnąć miętę, bo jest w niej nadal dużo aromatu). Dodajemy sok z limonki i rum. 


Napój przelewamy do plastikowego pojemnika. Polecam pojemniki po lodach. Wkładamy do zamrażarki. Można zmrozić go na dwa sposoby:
- po 2 godzinach wyciągamy i mieszamy widelcem, aby zmroził się równomiernie. Powtarzamy mieszanie co pół godziny, aż napój będzie mocno zmrożony;
- mrozimy przez kilka godzin do zupełnego zamrożenia. Wyciągamy na pół godziny przed podaniem. Mieszamy co 10 minut.

Granitę dekorujemy świeżą mięto i podajemy koniecznie ze słomką.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty