Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Skrzydełka w słodko-ostrej glazurze


Skrzydełka pieczone, a następnie glazurowane w słodko-ostrej, miodowej glazurze. Są chrupiące, soczyste i niewiarygodnie pyszne!

Składniki:

  • Skrzydełka - 1 kg (u mnie tylko części środkowe)
  • Przyprawy mielone:
  • chilli, papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz,
  • pieprz ziołowy, bazylia
  • Olej - 1 łyżka

Glazura:

  • Miód - 2 łyżki
  • Sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania

Olej mieszamy z przyprawami w proszku: chilli, papryką, czosnkiem, pieprzami, bazylią. Taką marynatą zalewamy skrzydełka na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Wyciągamy z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 

Skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-35 minut. 

Pod koniec pieczenia przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy miód, sos sojowy, srirachę, olej sezamowy. Podgrzewamy, aż miód się będzie płynny i wszystkie składniki ładnie się połączą. Do gorącej glazury wrzucamy upieczone skrzydełka i sezam. Razem podgrzewamy jeszcze około minutę, bardzo dokładnie mieszając. Skrzydełka powinny być całkowicie pokryte glazurą. 

Podajemy od razu, najlepiej z frytkami i surówką lub świeżymi warzywami.

 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty