Polecane
Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano. Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku. Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi. Pieczemy w 200 stopniach przez oko
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Sałatka owocowa w galaretce
Prosty patent na efektowny deser. Owoce zawieszone pomiędzy dwoma warstwami galaretki. Pysznie, słodko i kolorowo!
Składniki na 4 porcje:
Owoce:
- Brzoskwinia - 1szt
- Granat - nasiona z 1/2 szt
- Truskawki - 1 garść
- Borówki amerykańskie - 2 garście
Dodatkowo:
- Galaretka owocowa (dowolna, u mnie wiśniowa) - 1szt
- Galaretka przezroczysta - 1szt
- Śmietanka 36% - 150ml
- Cukier puder - 1 łyżeczka płaska
- Owoce do dekoracji
Połowę galaretki kolorowej przygotowujemy w 250ml wody. Po schłodzeniu wlewamy po równo do 4 pucharków - polecam korzystanie z lejka! Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała.
Przygotowujemy galaretkę przezroczystą w 450ml wody. Kiedy będzie się
studziła, kroimy brzoskwinie i truskawki, mieszamy z pozostałymi
owocami.
Do pucharków wkładamy owoce i zalewamy przezroczystą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Kiedy i ta warstwa stężeje, przygotowujemy pozostałą połowę owocowej
galaretki w 250 ml wody. Po ostudzeniu rozlewamy do pucharków. Znów
wkładamy do lodówki.
Przed samym podaniem śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Układamy na galaretkach i posypujemy świeżymi owocami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz