Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka owocowa w galaretce


Prosty patent na efektowny deser. Owoce zawieszone pomiędzy dwoma warstwami galaretki. Pysznie, słodko i kolorowo!

Składniki na 4 porcje:

Owoce:

  • Brzoskwinia - 1szt
  • Granat - nasiona z 1/2 szt
  • Truskawki - 1 garść
  • Borówki amerykańskie - 2 garście

Dodatkowo:

  • Galaretka owocowa (dowolna, u mnie wiśniowa) - 1szt
  • Galaretka przezroczysta - 1szt
  • Śmietanka 36% - 150ml
  • Cukier puder - 1 łyżeczka płaska
  • Owoce do dekoracji

Połowę galaretki kolorowej przygotowujemy w 250ml wody. Po schłodzeniu wlewamy po równo do 4 pucharków - polecam korzystanie z lejka! Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała. 


Przygotowujemy galaretkę przezroczystą w 450ml wody. Kiedy będzie się studziła, kroimy brzoskwinie i truskawki, mieszamy z pozostałymi owocami. 


Do pucharków wkładamy owoce i zalewamy przezroczystą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Kiedy i ta warstwa stężeje, przygotowujemy pozostałą połowę owocowej galaretki w 250 ml wody. Po ostudzeniu rozlewamy do pucharków. Znów wkładamy do lodówki. 


Przed samym podaniem śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Układamy na galaretkach i posypujemy świeżymi owocami.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty