Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Muffinki z nutellą i borówkami

 

Muffinki z puszystego ciasta maślankowego z dodatkiem nutelli i borówek amerykańskich. Przepis na 16 niedużych babeczek.

Składniki:

  • Maślanka - 1 szklanka
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 70ml
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Nutella
  • Borówki amerykańskie - ok 3/4 szklanki

Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy olej, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy do połączenia składników. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta do 1/3 wysokości. Na środek wykładamy niecałą łyżeczkę nutelli. Na to nakładamy znów ciasto - do 2/3 wysokości papilotek. Na górze układamy po kilka borówek i lekko dociskamy. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy po ostudzeniu!
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty