Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Muffinki z nutellą i borówkami

 

Muffinki z puszystego ciasta maślankowego z dodatkiem nutelli i borówek amerykańskich. Przepis na 16 niedużych babeczek.

Składniki:

  • Maślanka - 1 szklanka
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 70ml
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Nutella
  • Borówki amerykańskie - ok 3/4 szklanki

Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy olej, maślankę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy do połączenia składników. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasta do 1/3 wysokości. Na środek wykładamy niecałą łyżeczkę nutelli. Na to nakładamy znów ciasto - do 2/3 wysokości papilotek. Na górze układamy po kilka borówek i lekko dociskamy. 

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy po ostudzeniu!
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty