Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z szarpaną kaczką


Kaczka długo pieczona w niskiej temperaturze jest miękka, soczysta i aromatyczna. Idealnie sprawdza się jako dodatek w sałatce z warzywami i naczosami. Taka sałatka może spokojnie zastąpić obiad.

Składniki na 4 porcje:

Kaczka szarpana:
  • Piersi kaczki - 2szt (około 600g)
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone:
  • pieprz, pieprz ziołowy, kolendra, kumin, czosnek granulowany
Sałatka:
  • Sałata - 1 główka, lub mix sałat
  • Ogórki - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 30szt
  • Oliwki - 20szt
  • Jalapeno marynowane - 20 plasterków
  • Nachos - 1 mała paczka
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Mieszanka przypraw - sos włoski - 1 szt

Skórę na piersiach kaczki nacinamy. Marynujemy kilka godzin w oleju, sosie sojowym i przyprawach. Wyciągamy na 30 minut przed pieczeniem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, razem z całą marynatą. Pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Po tym czasie mięso wyciągamy i widelcami rozdrabniamy. Dolewamy trochę wytopionego tłuszczu, mieszamy.


Sałatę rwiemy. Pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Mieszamy składniki na sos. Warzywa łączymy z sosem i odkładamy na co najmniej 10 minut.

Na talerzach układamy warzywa, na nich mięso i całość odsypujemy nachosami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty