Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z szarpaną kaczką


Kaczka długo pieczona w niskiej temperaturze jest miękka, soczysta i aromatyczna. Idealnie sprawdza się jako dodatek w sałatce z warzywami i naczosami. Taka sałatka może spokojnie zastąpić obiad.

Składniki na 4 porcje:

Kaczka szarpana:
  • Piersi kaczki - 2szt (około 600g)
  • Olej - 2 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone:
  • pieprz, pieprz ziołowy, kolendra, kumin, czosnek granulowany
Sałatka:
  • Sałata - 1 główka, lub mix sałat
  • Ogórki - 4szt
  • Pomidory koktajlowe - 30szt
  • Oliwki - 20szt
  • Jalapeno marynowane - 20 plasterków
  • Nachos - 1 mała paczka
Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Mieszanka przypraw - sos włoski - 1 szt

Skórę na piersiach kaczki nacinamy. Marynujemy kilka godzin w oleju, sosie sojowym i przyprawach. Wyciągamy na 30 minut przed pieczeniem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, razem z całą marynatą. Pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Po tym czasie mięso wyciągamy i widelcami rozdrabniamy. Dolewamy trochę wytopionego tłuszczu, mieszamy.


Sałatę rwiemy. Pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Mieszamy składniki na sos. Warzywa łączymy z sosem i odkładamy na co najmniej 10 minut.

Na talerzach układamy warzywa, na nich mięso i całość odsypujemy nachosami.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty