Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna i rozpływa się w ustach. To mój ulubiony sposób na przygotowanie schabu!
Składniki:
- Schab - 1kg w kawałku
- Olej - 4 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
- Przyprawy:
- kumin - 1/2 łyżeczki
- kolendra (ziarna mielone) - 1/2 łyżeczki
- pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1/4 łyżeczki
- czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
- trawa cytrynowa mielona - 1/4 łyżeczki
- pieprz
Olej, sos sojowy, srirachę i przyprawy mieszamy. Nacieramy mięso i
marynujemy przez co najmniej kilka godzin. Na godzinę przed pieczeniem
wyjmujemy z lodówki.
Mięso razem z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i zamykamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso i od razu zmniejszamy
temperaturę do 140 stopni. Pieczemy 5 godzin. W tym czasie wytopi się
dużo sosu, który zawiera całą esencję smaku.
Mięso po tak długim pieczeniu jest bardzo miękkie. Dwoma widelcami
rwiemy je na włókna, mieszamy z wytopionym sosem i pozostawiamy tak na 5
minut.
Takie mięso podajemy w bułce lub na frytkach.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz