Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork

 

Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna i rozpływa się w ustach. To mój ulubiony sposób na przygotowanie schabu!

Składniki:

  • Schab - 1kg w kawałku
  • Olej - 4 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • kumin - 1/2 łyżeczki
  • kolendra (ziarna mielone) - 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • trawa cytrynowa mielona - 1/4 łyżeczki
  • pieprz

Olej, sos sojowy, srirachę i przyprawy mieszamy. Nacieramy mięso i marynujemy przez co najmniej kilka godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki.
Mięso razem z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i zamykamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy 5 godzin. W tym czasie wytopi się dużo sosu, który zawiera całą esencję smaku.
Mięso po tak długim pieczeniu jest bardzo miękkie. Dwoma widelcami rwiemy je na włókna, mieszamy z wytopionym sosem i pozostawiamy tak na 5 minut.

Takie mięso podajemy w bułce lub na frytkach.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty