Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork

 

Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna i rozpływa się w ustach. To mój ulubiony sposób na przygotowanie schabu!

Składniki:

  • Schab - 1kg w kawałku
  • Olej - 4 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
  • Przyprawy:
  • kumin - 1/2 łyżeczki
  • kolendra (ziarna mielone) - 1/2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
  • trawa cytrynowa mielona - 1/4 łyżeczki
  • pieprz

Olej, sos sojowy, srirachę i przyprawy mieszamy. Nacieramy mięso i marynujemy przez co najmniej kilka godzin. Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki.
Mięso razem z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i zamykamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy 5 godzin. W tym czasie wytopi się dużo sosu, który zawiera całą esencję smaku.
Mięso po tak długim pieczeniu jest bardzo miękkie. Dwoma widelcami rwiemy je na włókna, mieszamy z wytopionym sosem i pozostawiamy tak na 5 minut.

Takie mięso podajemy w bułce lub na frytkach.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty