Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Omlet twarogowy z porzeczkami


 Omlet z dodatkiem twarogu i czerwonych porzeczek. Jest lekki i puszysty, smakuje zupełnie jak sernik ;) Idealny na konkretne ciepłe śniadanie.

Składniki na 1 omlet:

  • Twaróg - 100g
  • Jajka - 2 szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Mleko - 4 łyżki
  • Porzeczki czerwone - 50g
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mleko, twaróg i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z białkami, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki i mieszamy tak, aby nie uszkodzić owoców.

Patelnię (dno i boki) smarujemy połową łyżeczki masła. Wylewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem kilka minut, aż masa będzie z góry ścięta. Potrząsając patelnią, odklejamy omlet. Zdejmujemy na talerz. Patelnię smarujemy pozostałym masłem i wkładamy omlet nieusmażoną częścią do dołu. Smażymy jeszcze kilka minut, aby omlet ładnie się zarumienił.

Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty