Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Omlet twarogowy z porzeczkami


 Omlet z dodatkiem twarogu i czerwonych porzeczek. Jest lekki i puszysty, smakuje zupełnie jak sernik ;) Idealny na konkretne ciepłe śniadanie.

Składniki na 1 omlet:

  • Twaróg - 100g
  • Jajka - 2 szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Mleko - 4 łyżki
  • Porzeczki czerwone - 50g
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do posypania

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mleko, twaróg i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z białkami, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki i mieszamy tak, aby nie uszkodzić owoców.

Patelnię (dno i boki) smarujemy połową łyżeczki masła. Wylewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem kilka minut, aż masa będzie z góry ścięta. Potrząsając patelnią, odklejamy omlet. Zdejmujemy na talerz. Patelnię smarujemy pozostałym masłem i wkładamy omlet nieusmażoną częścią do dołu. Smażymy jeszcze kilka minut, aby omlet ładnie się zarumienił.

Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty