Polecane
Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano. Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku. Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi. Pieczemy w 200 stopniach przez oko
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Omlet twarogowy z porzeczkami
Omlet z dodatkiem twarogu i czerwonych porzeczek. Jest lekki i puszysty, smakuje zupełnie jak sernik ;) Idealny na konkretne ciepłe śniadanie.
Składniki na 1 omlet:
- Twaróg - 100g
- Jajka - 2 szt
- Cukier - 1 łyżka
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Mleko - 4 łyżki
- Porzeczki czerwone - 50g
- Masło - 1 łyżeczka
- Cukier puder do posypania
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mleko, twaróg i
mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z białkami,
delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki i mieszamy tak, aby nie
uszkodzić owoców.
Patelnię (dno i boki) smarujemy połową łyżeczki masła. Wylewamy masę
omletową. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem kilka minut, aż masa
będzie z góry ścięta. Potrząsając patelnią, odklejamy omlet. Zdejmujemy
na talerz. Patelnię smarujemy pozostałym masłem i wkładamy omlet
nieusmażoną częścią do dołu. Smażymy jeszcze kilka minut, aby omlet
ładnie się zarumienił.
Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Super pomysł na słodkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń