Polecane
Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Omlet twarogowy z porzeczkami
Omlet z dodatkiem twarogu i czerwonych porzeczek. Jest lekki i puszysty, smakuje zupełnie jak sernik ;) Idealny na konkretne ciepłe śniadanie.
Składniki na 1 omlet:
- Twaróg - 100g
- Jajka - 2 szt
- Cukier - 1 łyżka
- Mąka pszenna - 3 łyżki
- Mleko - 4 łyżki
- Porzeczki czerwone - 50g
- Masło - 1 łyżeczka
- Cukier puder do posypania
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mleko, twaróg i
mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy z białkami,
delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy porzeczki i mieszamy tak, aby nie
uszkodzić owoców.
Patelnię (dno i boki) smarujemy połową łyżeczki masła. Wylewamy masę
omletową. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem kilka minut, aż masa
będzie z góry ścięta. Potrząsając patelnią, odklejamy omlet. Zdejmujemy
na talerz. Patelnię smarujemy pozostałym masłem i wkładamy omlet
nieusmażoną częścią do dołu. Smażymy jeszcze kilka minut, aby omlet
ładnie się zarumienił.
Przed podaniem omlet posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

Super pomysł na słodkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń