Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Placuszki z banana, serka wiejskiego i płatków owsianych

Pyszne śniadanie na ciepło - bananowe placuszki z serka wiejskiego. Dodatek płatków owsianych sprawia, że są bardzo sycące.


Składniki na 3 porcje:

  • Banany dojrzałe - 2szt
  • Serek wiejski - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Płatki owsiane - 5 łyżek
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Olej do smażenia

Banany, serek wiejski i jajko rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i ewentualnie cukier. Placuszki są już słodkie dzięki bananom, ale jeśli chcecie bardziej słodko, możecie dodać cukru. Mieszamy.

Na patelnię wylewamy tyle oleju, aby przykrył dno. Placuszki smażymy na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Placki są dość miękkie, więc polecam robić małe, aby łatwo je obracać. Po usmażeniu każdej porcji należy sprawdzić czy ilość oleju na patelni jest wystarczająca.

Placuszki podawałam z jogurtem i syropem klonowym, ale świetnie będą smakowały także z dżemem lub świeżymi owocami.

 

 

Komentarze

  1. bardzo fajne te placuszki, ja z serka wiejskiego robilam bez dodatków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! bardzo lubię z samego serka, ale akurat miałam baaaardzo dojrzałe banany do wykorzystania ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty