Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Placuszki z banana, serka wiejskiego i płatków owsianych

Pyszne śniadanie na ciepło - bananowe placuszki z serka wiejskiego. Dodatek płatków owsianych sprawia, że są bardzo sycące.


Składniki na 3 porcje:

  • Banany dojrzałe - 2szt
  • Serek wiejski - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Płatki owsiane - 5 łyżek
  • Mąka pszenna - 3 łyżki
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Olej do smażenia

Banany, serek wiejski i jajko rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę, płatki owsiane i ewentualnie cukier. Placuszki są już słodkie dzięki bananom, ale jeśli chcecie bardziej słodko, możecie dodać cukru. Mieszamy.

Na patelnię wylewamy tyle oleju, aby przykrył dno. Placuszki smażymy na średnim ogniu, aż z obu stron będą rumiane. Placki są dość miękkie, więc polecam robić małe, aby łatwo je obracać. Po usmażeniu każdej porcji należy sprawdzić czy ilość oleju na patelni jest wystarczająca.

Placuszki podawałam z jogurtem i syropem klonowym, ale świetnie będą smakowały także z dżemem lub świeżymi owocami.

 

 

Komentarze

  1. bardzo fajne te placuszki, ja z serka wiejskiego robilam bez dodatków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! bardzo lubię z samego serka, ale akurat miałam baaaardzo dojrzałe banany do wykorzystania ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty