Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Bułki z kaszanką / drożdżówki z kaszanką


 Swojska wersja mini-pizzy czyli drożdżowe bułeczki z kaszanką, cebulą i kiszonym ogórkiem. 

Składniki na 2 duże porcje:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 160g (+do podsypania)
  • Jajko - 1szt
  • Drożdże świeże - 15g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Masło - 10g (w temperaturze pokojowej)
  • Woda ciepła - 60ml
  • Farsz:
  • Kaszanka - 2 szt (250g)
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Papryka mielona słodka lub ostra

W ciepłej wodzie rozprowadzamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąka, jajkiem, masłem, solą. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy kulki i rozwałkowujemy, podsypując mąką. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Ja wstawiam do piekarnika ustawionego na ok 30-40 stopni.  

Bułeczki smarujemy musztardą. Kaszankę rozgniatamy widelcem (w razie potrzeby można doprawić pieprzem) i nakładamy na ciasto. Na kaszance układamy pokrojone ogórki i cebule. Całość posypujemy mieloną papryką.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.


Bułki wspaniale sprawdzą się na obiad, podane z barszczem lub żurkiem. 


  

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty