Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Hummus bowl


Przepis na konkretne, pyszne i zdrowe śniadanie. Miska dobroci z hummusem, podana z domowym plackiem z patelni.

  • Hummus:
  • Ciecierzyca gotowana - 150g + 4 łyżki zalewy
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Tahini - 2 łyżeczki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Przyprawy: kumin, kolendra, ostra papryka
  • Chlebki z patelni (4 chlebki wielkości dużego talerza):
  • Mąka - 200g (+do obsypania)
  • Drożdże świeże - 10g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Woda ciepła - 150g
  • Czarnuszka - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Jajka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe, ogórek zielony, rzodkiewki,
  • roszponka, marchew, oliwki

Hummus (można zrobić dzień wcześniej):
Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Chlebki:
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą, jogurtem, olejem i czarnuszką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy, podsypując mąką. U mnie miały grubość ok 5 cm. Placki smażymy na suchej patelni, aż obie strony będą zarumienione. Placki najlepsze są na świeżo.

Jajka gotujemy na półmiękko - przy dużych jajkach wystarczy 5 minut od momentu wrzenia.

Warzywa kroimy w słupki, plasterki, cząstki - jak lubimy. W miseczce układamy warzywa, hummus, jajko. Można posypać czarnuszką lub ziołami. Podajemy z ciepłym plackiem.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty