Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Hummus bowl


Przepis na konkretne, pyszne i zdrowe śniadanie. Miska dobroci z hummusem, podana z domowym plackiem z patelni.

  • Hummus:
  • Ciecierzyca gotowana - 150g + 4 łyżki zalewy
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Tahini - 2 łyżeczki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Przyprawy: kumin, kolendra, ostra papryka
  • Chlebki z patelni (4 chlebki wielkości dużego talerza):
  • Mąka - 200g (+do obsypania)
  • Drożdże świeże - 10g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Woda ciepła - 150g
  • Czarnuszka - 1 łyżka
  • Dodatki:
  • Jajka - 4szt
  • Pomidory koktajlowe, ogórek zielony, rzodkiewki,
  • roszponka, marchew, oliwki

Hummus (można zrobić dzień wcześniej):
Ciecierzycę wraz z zalewą, czosnkiem, tahini, sokiem z cytryny, olejem i przyprawami miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Chlebki:
Drożdże i cukier mieszamy w ciepłej wodzie. Pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy z mąką, solą, jogurtem, olejem i czarnuszką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy kulkę. Kulki rozwałkowujemy, podsypując mąką. U mnie miały grubość ok 5 cm. Placki smażymy na suchej patelni, aż obie strony będą zarumienione. Placki najlepsze są na świeżo.

Jajka gotujemy na półmiękko - przy dużych jajkach wystarczy 5 minut od momentu wrzenia.

Warzywa kroimy w słupki, plasterki, cząstki - jak lubimy. W miseczce układamy warzywa, hummus, jajko. Można posypać czarnuszką lub ziołami. Podajemy z ciepłym plackiem.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty